Kanadský žartík a zimný čas, aj to odhalili spisy o UFO

Štyri policajné jednotky, pyrotechnici v plnom nasadení a mobilizácia tajných služieb a vojenského letectva. Aj to mala na svedomí vlna hlásení o šestici UFO, ktorá v roku 1967 vyburcovala úrady v južnom Anglicku. Prípad je jedným z mnohých, ktoré sa objavili v 35 zložkách hlásení o pozorovaní neidentifikovateľných lietajúcich objektov, ktoré teraz zverejnila britská vláda.

04.03.2011 08:03
UFO, mimozemšťania Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Vyvolalo to otázky, či by sme boli pripravení, ak by sa niečo také skutočne v budúcnosti stalo,“ tvrdí David Clarke, ktorý píše o UFO.

Úrady napokon záhadu juhoanglickej mimozemskej letky rozlúštili po tom, čo pyrotechnici jeden objekt rozbili a druhý si na dôkladnejšie preskúmanie odviezla vojenská rozviedka. Šestica lietajúcich tanierov, zoradená v priamke medzi ostrovom Sheppey a Bristolským zálivom, bola len vtipom študentov Farnboroughskej vysokej školy. Tí sa týmto spôsobom chceli zviditeľniť a vyzbierať peniaze na charitu.

Británia zverejnila 35 doteraz utajovaných zložiek o pozorovaniach UFO. Najstaršie dokumenty pochádzajú ešte z päťdesiatych rokov minulého storočia, hoci väčšina pokrýva obdobie medzi rokmi 1997 a 2005. Materiály majú približne 8 500 strán a obsahujú aj fotografie, nákresy či popisy lietajúcich tanierov, ako aj očité svedectvá. Hoci väčšina z nich pochádza od verejnosti, mnohé svojim nadriadeným nahlásili aj vojaci či policajti.

Jedným z prípadov je napríklad príbeh muža, ktorý sa domnieva, že ho v októbri 1998 uniesli mimozemšťania. Nad svojím domom totiž pozoroval cudzí objekt a neskôr zistil, že čas sa vrátil o hodinu.

„Bolo to veľké vretenovité plavidlo, ktoré malo po bokoch rakety ako krídla,“ obrátil sa muž na ministerstvo obrany. „Vpredu to malo dve veľmi jasné svetlá a ďalšie svetlo blikalo na spodnej strane. Viete si predstaviť, ako to mnou otriaslo,“ zdôveril sa úradom.

Ministerstvo obrany ho obratom informovalo, že záhadný objekt bola pravdepodobne vzducholoď. Časovú nezrovnalosť zase spôsobilo to, že práve v tú noc sa menil čas zo zimného na letný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba