Nový výbuch uvoľnil silnú radiáciu, masívne evakuujú. Tokio má strach

V japonskej jadrovej elektrárni Fukušima 1 došlo v utorok k ďalšiemu výbuchu, tentoraz sa explózia týkala reaktora 2. Podľa prevádzkovateľov elektrárne výbuch zrejme poškodil tlakovú nádobu reaktora. Problémy sú aj s reaktorom 4, ktorý začal horieť. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) horela nádrž s vyhoreným palivom v reaktore a rádioaktivita unikala priamo do ovzdušia. Japonská vláda varovala, že radiácia dosahuje nebezpečných hodnôt až do vzdialenosti 30 kilometrov od elektrárne.

15.03.2011 04:56 , aktualizované: 19:59
Japonsko, zemetrasenie Foto:
V hlavnom meste Japonska merajú radiáciu. Obyvatelia Tokia majú veľký strach.
debata (265)

Premiér Naoto Kan vyzval Japoncov, žijúcich v tejto oblasti, aby z preventívnych dôvodov nevychádzali z domu. Nad oblasťou zriadili úrady bezletovú zónu.

Francúzska ambasáda v Tokiu tiež vydala varovanie, že by nízka úroveň radiácie mohla zasiahnuť aj japonskú metropolu. Hrozba z poškodenej japonskej jadrovej elektrárne je mimoriadne vysoká. V utorok to vyhlásil francúzsky minister zahraničia Alain Juppé, pričom vyjadril presvedčenie, že Japonsko si s touto situáciou poradí. „Situácia je mimoriadne vážna. Riziko je obrovské,“ vyhlásil Juppé potom, ako japonský minister zahraničia Takeaki Macumoto informoval o situácii svojich partnerov zo skupiny krajín G8.

Počas utorka sa otočil vietor a teraz fúka zo severu, smerom od Fukušimy k Tokiu.

Po správach o explóziách vypukla v metropole Jaonska panika. Množstvo ľudí z nej uteká pred radiáciou, ostatní sa vrhli na horúčkovité nákupy potravín a ďalších potrebných zásob, napísala agentúra AP. V jednom z najväčších tokijských obchodných domov Don Quixote, sú už úplne vypredané rozhlasové prijímače, sviečky, palivové kanistre a spacie vaky, informoval spravodajca Reuters po návšteve centra.

Nová explózia vo Fukušime:

Japonská tlačová agentúra Kjódó uviedla, že v častiach elektrárne bola nameraná radiácia 400-násobne vyššia, než je ročný povolený limit. Úroveň radiácie v elektrárni po prudkom zvýšení teraz klesá. Osemsto zamestnancov už evakuovali, asi 50 ich tam zostáva.

Hovorca vlády Juki Edan varoval, že rádioaktivita, ktorá unikla z reaktora 2 a 4, je veľmi nebezpečná. „Hovoríme tu o úrovniach, ktoré môžu ohroziť ľudské zdravie,“ povedal. Zdôraznil však, že s rastúcou vzdialenosťou od elektrárne je úroveň radiácie nižšia. Nepatrne zvýšenú úroveň radiácie zaznamenali aj priamo v Tokiu vzdialenom od elektrárne 250 kilometrov, podľa predstaviteľov mesta však zistený stav nemá vplyv na ľudské zdravie. Z ohrozenej zóny už stihli evakuovať vyše 200-tisíc ľudí.

// (Situácia v elektrárni v pondelok večer)//

Zemetrasenie a cunami spôsobili zlyhanie chladiaceho systému štyroch zo šiestich reaktorov elektrárne Fukušima I, ktorá sa nachádza na východnom pobreží ostrova Honšu. Komplexom v utorok otriasli ďalšie dva výbuchy, pričom sa podobne ako v predošlých prípadoch predpokladá, že explodoval nahromadený plyn. V jednom z objektov navyše vypukol požiar, ktorý sa však neskôr podarilo uhasiť. Ako uviedla vo svojom vyhlásení Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), japonské úrady ju informovali o požiari v úložisku vyhoreného paliva pri reaktore číslo štyri, kde došlo k priamemu úniku radiácie do atmosféry.

Rádioaktívna para môže unikať ešte mesiace

Vypúšťanie rádioaktívnej pary z poškodených reaktorov japonských jadrových elektrární môže trvať ešte týždne alebo aj mesiace. Podľa denníka The New York Times pred tým varujú americkí a japonskí odborníci. Rádioaktívny mrak sa šíri stále ďalej. Americká armáda upozornila, že zaznamenala radiáciu takmer 100 kilometrov od zničenej elektrárne Fukušima 1. Americké vrtuľníky detekovali malé množstvo rádioaktívnych izotopov cézia a jódu.

Japonskí technici zalievajú reaktory morskou vodou. Vzniknutá vodná para však zvyšuje tlak v reaktore a treba ju pravidelne vypúšťať.

Tento proces bude musieť prebiehať niekoľko týždňov až mesiacov a tisíce evakuovaných sa preto nebudú môcť rýchlo vrátiť do svojich domovov. Úrady sa navyše obávajú, že zmeny vetra by mohli rádioaktívnu paru zanášať k japonským veľkomestám.

Počet mŕtvych rastie, nezvestné sú stále tisíce

Japonci vnímajú jadrovú hrozbu mimoriadne citlivo, keďže ich krajina je jedinou na svete, ktorá sa stala terčom jadrového útoku. Obyvatelia si pritom sťažujú na nedostatok potvrdených informácií, čo ďalej zvyšuje ich stres v období, keď médiá prinášajú správy o tisícoch obetí a zábery zničených miest. Polícia v utorok informovala o zvýšení oficiálneho počtu obetí zemetrasenia a cunami na 3373, predstavitelia však naďalej predpokladajú, že pri katastrofe zahynulo najmenej 10-tisíc ľudí. Zranených je podľa oficiálnych čísel 1897 ľudí, 6746 je nezvestných.

Záchranári našli 70-ročnú ženu, ktorá aj štyri dni po ničivom zemetrasení a následných vlnách cunami zostala nažive. Hovorkyňa požiarneho zboru v Osake Juko Kotani uviedla, že ženu našli vnútri jej domu, ktorý odniesla voda, keď cunami zasiahli severovýchodnú prefektúru Iwate. Ako uviedla Kotani, dôchodkyňa bola pri vedomí, ale bola podchladená, preto ju previezli do nemocnice.

Cunami po sebe nechalo skazu:

Objavenie živých ľudí v troskách domov po vyčíňaní živlov je ojedinelé vzhľadom na rozsah škôd a na fakt, že od zemetrasenia už ubehli štyri dni.

Do okolia Tokia necestujte, varuje ministerstvo Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí SR neodporúča cestovať do severovýchodnej oblasti Japonska a tokijskej aglomerácie. Píše sa to na jeho stránke www.mzv.sk. Výstrahu vydali v súvislosti so zemetrasením, následnými otrasmi pôdy a škodami spôsobenými prílivovou vlnou cunami.

„Upozorňujeme slovenských občanov, ktorí sa nachádzajú v postihnutej oblasti severovýchodného Japonska, aby dôsledne rešpektovali opatrenia japonských úradov a zároveň aby na základe vyhodnotenia lokálnych odporúčaní zvážili svoj pobyt v oblasti zasiahnutej katastrofou,“ píše diplomacia.

Slovenskí občania môžu v prípade potreby kontaktovať Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Tokiu (2–11–33, Motoazabu, Minato-ku, 106–0046 Tokyo, Japonsko) na čísle +81–3–3451 2200 alebo na pohotovostnom čísle +81–909 847 2000 , prípadne +81–909 976 2000. Rov­nako je možné kontaktovať aj stredisko pre pomoc a služby občanom +421 2 5978 5978.

265 debata chyba