Na ostrove Lampedusa sa už nachádza 4800 utečencov a prichádzajú ďalší

Na juhotalianskom ostrove Lampedusa s rozlohou 20 kilometrov štvorcových nachádzajúcom sa medzi Sicíliou a Tuniskom sa momentálne nachádza 4789 migrantov a utečencov stále pribúda.

21.03.2011 16:41
Lampedusa, Taliansko, utečenci Foto:
Taliansky policajt komunikuje s tuniskými utečencami, ktorí sa vylodili na talianskom ostrove Lampedusa.
debata (9)

Iba v posledných 24 hodinách pristálo pri brehoch ostrova 13 lodí s 1470 migrantmi, uviedli talianske médiá. V noci z nedele na pondelok pristálo na ostrove 5 lodí so 450 Severoafri­čanmi.

Úrady na ostrove sa obávajú ďalších protestov na ostrove s 5000 obyvateľmi. „Je reálne nebezpečenstvo, že Lampedusa exploduje,“ povedal starosta Dino de Rubeis. V nedeľu sa pokúsili Lampedusania zabrániť pristátiu lode s materiálom na postavenie stanového tábora, čo sa podarilo až večer.

Organizácia OSN zaoberajúca sa utečencami (UNHCR) apelovala na talianske úrady, aby utečencov čo najskôr previezli na taliansku pevninu alebo na Sicíliu, keďže situácia na preplnenom ostrove Lampedusa vyvoláva obavy. „Už nie je možné zabezpečiť ďalším migrantom "strechu nad hlavou“, povedala hovorkyňa talianskej organizácie UNHCR Laura Boldriniová.

9 debata chyba