Obama si útokom na Líbyu pohneval Kongres

Zničí Líbya povesť tretieho amerického prezidenta s Nobelovou cenou za mier? Barack Obama, ktorý sa do Bieleho domu dostal aj vďaka kritike svojho predchodcu pre vojnu v Iraku, teraz sám čelí útokom od republikánov i demokratov. Členovia jeho vlastnej strany dokonca hovoria o odvolaní z funkcie; kritici USA zo zahraničia zase žiadajú nórsky Nobelov výbor, aby americkému prezidentovi odobral prestížne ocenenie.

23.03.2011 13:12
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama
debata (32)

„Vojenská akcia má medzinárodný mandát Bezpečnostnej rady OSN a sústredí sa na humanitárnu hrozbu, ktorou je plukovník Kaddáfí pre svoj ľud,“ zdôvodnil americkú účasť na útokoch proti Líbyi Obama ešte počas svojej návštevy Latinskej Ameriky. „Kaddáfí nielenže vraždí civilistov, hrozí aj horšími vecami,“ povedal americký prezident.

Hoci bojové kapacity predurčili Spojené štáty na to, aby pri útoku hrali vojensky prvé husle, Washington sa snaží navonok svoju rolu tlačiť do úzadia. Podľa viacerých kongresmanov však Obama už i tak značne prekročil svoje právomoci.

„Týmto už prekročil únosnú mieru,“ vyhlásil demokratický kongresman a mierový aktivista Dennis Kucinich. „Prezident musí vysvetliť, prečo porušil ústavu a nariadil tento útok.“ Kucinich dokonca Obamov krok označil za čin, za ktorý možno prezidenta vystaviť vyšetrovaniu a odvolávaciemu konaniu. Kucinich na podporu svojich slov citoval samotného Obamu, ktorý počas kampane tvrdil, že prezident nemôže nariadiť vojenský útok, ak nie je priamo ohrozená bezpečnosť USA.

Obama sa však bráni tým, že Spojené štáty len pomáhajú Organizácii Spojených národov dosiahnuť naplnenie rezolúcie, že na líbyjskú pôdu nebudú nasadené americké pozemné sily a že USA po prvotnom útoku obmedzia svoj účasť a presunú vedenie vojenskej intervencie na spojencov.

To, že šéf Bieleho domu rozhodol sám, sa nepozdáva ani ďalším kongresmanom. „Obama naznačil, že na to, čo spravil, má ústavnú právomoc,“ citovala televízia NBC republikánskeho senátora Richarda Lugara. „Ja si však myslím, že ak ideme do vojny s Líbyou, mali by sme Líbyi vojnu vyhlásiť, mali by sme sa so spojencami dohodnúť, ako tú vojnu vyhrať a čo sa stane potom, keď ju vyhráme.“ Podobné otázky má na prezidenta aj republikánska kongresmanka Candice Millerová. „Čo sú životne dôležité záujmy USA? Koľko to bude stáť? Aký je rozsah misie? Čo považujeme za úspech?“ bombardovala Obamu otázkami. „Prezident by sa mal vrátiť domov, zvolať zasadnutie a vysvetliť, čo vlastne robí,“ citoval ju internetový magazín Politico.

Obamu sa zastal jeho súper z prezidentských volieb John McCain, podľa ktorého bol zásah medzinárodného spoločenstva v Líbyi potrebný, aby sa predišlo masakrám civilistov. Obama však podľa neho mal zareagovať už skôr. Z nerozhodnosti prezidenta obvinil aj bývalý šéf Snemovne reprezentantov a možný republikánsky prezidentský kandidát Newt Gingrich. Podľa neho nie je prezident „najvyšším veliteľom, ale len najvyššie postaveným divákom“.
Kritici Spojených štátov poukazujú aj na to, že Barack Obama je po Theodorovi Rooseveltovi a Woodrovovi Wilsonovi tretím šéfom Bieleho domu, ktorý má Nobelovu cenu za mier.

„Bráni teraz mier vo svete alebo rozdúchava násilie? Ako mohol dostať cenu za mier niekto, kto nariadil bombardovanie?“ rozčuľoval sa bolívijský prezident Evo Morales, ktorý výbor v Osle žiada, aby šéfovi Bieleho domu cenu odobral. S rovnakou výzvou prišiel i podpredseda ruskej Štátnej dumy Vladimir Žirinovskij.

Možnosti vývoja v Lýbii

1. Kaddáfí odstúpi a odletí do zahraničia. Je to zatiaľ nepravdepodobné. Niekoľkokrát totiž avizoval, že je rozhodnutý zomrieť vo vlasti ako mučeník. Otázkou však je, či bombardovanie spojencov bude stačiť na pád plukovníka.

2. Kaddáfího jednotky zložia zbrane. Je to jeden z možných scenárov. Tvrdé útoky zo vzduchu ich môžu k tomu donútiť. Predovšetkým v prípade žoldnierov. Dôležité bude, ako sa zachová elitná 32. brigáda, ktorej velí plukovníkov syn Chámis. Prípadný veľký počet obetí bombardovania môže otočiť verejnú mienku hlavne v arabských krajinách proti zahraničným aktérom operácie a budú tlačiť na jej ukončenie.

3. Kaddáfí prejde na partizánsky spôsob boja. Môže sa tak stať v prípade, že bude nútený opustiť Tripolis. Riadiť odboj bude z iného miesta a bude bojovať proti akejkoľvek vláde. Tak ako to urobil v roku 2003 Saddám Husajn. Plukovník má dostatok zbraní.

4. Kaddáfí použije chemické zbrane. Je to najkatastrofickejší scenár. Líbya vyrábala v Rabte yperit, ale aj iné chemické zbrane. V záujme normalizovania vzťahov s USA sa vzdala tohto zbrojného programu. Nejaké zásoby však stále má v skladoch. Asi desať ton yperitu.

5. Zapálenie ropných vrtov. Možnosť v duchu „po nás potopa“. Aj keď je pravda, že Kaddáfího syn Sajf Islám vyhlásil, že jeho otec ani nikto z jeho blízkosti by také niečo neurobil.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba