Čo rozhodne v Líbyi? Propaganda!

Propaganda nakoniec môže byť pre Západ najdôležitejším bojiskom v snahe ochrániť líbyjských civilistov. Z uhla pohľadu (líbyjského vodcu Muammara) Kaddafího môže bitka o srdcia a mysle ľudí znamenať najlepšiu šancu na politické prežitie, napísala agentúra Reuters.

23.03.2011 19:00
Líbya, útok spojencov, výbuch Foto:
Oblasť medzi mestami Bengázi a Adždábíja počas útoku medzinárodných síl na Kaddáfího jednotky.
debata (39)

Možno aj preto, že vznikla veľmi rýchlo, má medzinárodná aliancia problém hovoriť jednotne, keď zásah v Líbyi vysvetľuje skeptickému arabskému a domácemu publiku.

Západ nesmie podporovať rebelov, tvrdí odborník

Pre západné mocnosti je informačná vojna naliehavou prioritou. Zabezpečovanie bezletovej zóny, ktorú vyhlásila OSN, neodvratne vytvára určitý stupeň rizika pre ľudí na zemi. Neúmyselné zabitie civilistov silami, ktoré boli vytvorené na ich ochranu, by Kaddáfi využil na posilnenie domácej podpory a k rozdeleniu spojencov v názore na uplatňovanie sily.

Analytici tvrdia, že sa líbyjský vodca snaží vytvoriť úplne odlišný opis udalostí od toho, ktorý ponúka Západ. Chce svet presvedčiť, že despotické a chamtivé mocnosti sa snažia znovu kolonizovať Líbyu kvôli jej rope a zabíjajú pritom civilistov.

„Kaddáfí nie je blázon,“ uviedol Richard Holmes, ktorý vyučuje vojenské a strategické štúdia na britskej Cranfieldovej univerzite. „Je obklopený chytrými ľuďmi, ktorých životy a sloboda sú v stávke, takže sa pokúsi rozdeliť koalíciu.“

Podľa Holmesa si aliancia nesmie svoj mandát vykladať agresívne, napríklad tým, že bude podporovať rebelov alebo použije pozemné sily. To by pravdepodobne bolo nelegálne a určite by to viedlo k nepriateľstvu arabských spojencov a vyprovokovalo by to vlasteneckú podporu Kaddáfímu. Namiesto toho by mali spojenci rozpútať informačnú kampaň s cieľom získať podporu pre jediný cieľ – ochranu civilistov. Mali by sa tiež sústrediť na potláčanie ľudového povstania Kaddáfího silami.

Kaddáfí vytvoril otrasný režim, ktorý sprosto zabíja ľudí. Toho sa musíme držať. Ale zlé správanie neospravedlňuje nelegálne akcie, "povedal Holmes.

Kaddáfí využíva strach Líbyjčanov, chce ukázať koalíciu ako brutálnu

Počas štyroch dní bombardovania sa objavili spory o legitimitu spojeneckej operácie. V utorok americký minister obrany Robert Gates na návšteve Moskvy povedal, že niektorí Rusi veria tomu, čo sám označil za Kaddáfího lži o civilných obetiach. O niekoľko hodín neskôr sa objavil arabský odpor k akcii, keď Alžírsko vyzvalo k okamžitému zastaveniu vojenskej intervencie Západu.

V NATO sa tiež objavili nezhody kvôli tomu, kto by mal veliť vojenskej operácii, až sa tejto úlohy vzdajú Spojené štáty. A dohady sa objavili dokonca aj v západných vládach. Príkladom boli pondelkové diskusie britských predstaviteľov o tom, či by bolo legálne zabiť Kaddáfího.

Americký politológ a odborník na Líbyu na Novoanglickej univerzite Ali Adullatif Ahmida uviedol, že podobné okamihy nesúladu dokazujú, že konflikt je rovnako bitkou symbolov a informácií ako vojenským stretom. Kaddafí tomu podľa neho dobre rozumie a hrá na strach Líbyjčanov z toho, že západné útoky zničia infraštruktúru a uvrhnú krajinu do chaosu.

„Kaddáfí môže byť brutálny, ale nie je to klaun. Je to veľmi prefíkaný vodca,“ povedal Ahmida. „V Líbyi je veľa ľudí, ktorí nie sú za Kaddáfího, ale zároveň sa veľmi obávajú toho, že by sa Líbya mohla zmeniť v ďalší Irak alebo Somálsko.“

Podľa Holmesa sa Kaddáfi snaží tvrdiť, že spojenci ničia líbyjskú infraštruktúru rovnakým spôsobom, akým porazili Irak v roku 2003, keď americká invázia zvrhla Saddáma Husajna. „Pre Kaddáfího stúpencov a pre Arabmi to bude veľmi výrazný argument,“ povedal.

Kaddáfího sily sa snažia vytvoriť civilné straty, aby mohli ukázať koalíciu ako brutálnu. Robia to napríklad stavaním ľudských štítov okolo strategických cieľov, uviedol Holmes.

Spojenci a povstalci by mali komunikovať s Kaddáfího vernými

Kaddáfí ale sám čelí propagandistickým výzvam. Podľa britského vojenského experta Grahama Cundyho mali západné nálety tiež ukázať, že Kaddáfího bezpečnostné sily nie sú v bezpečí, bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzajú. „Túto zraniteľnosť by mali vidieť aj stúpenci režimu, nielen armáda,“ povedal Cundy. Účelom takéhoto ťahu podľa neho je odradiť Kaddáfího verných od pokračovania v boji.

Existujú náznaky, že niečo z toho účinkuje. Podľa reportérov Reuters sa niektorí ľudia v Tripolise cítili natoľko neohrození, že na nejaký čas prestávali s povinnou chválou Kaddáfího a hovorili, že by ho radi videli odísť.

Analytici tvrdia, že nielen spojenci musia komunikovať lepšie. Opozičná národná rada si vedie zle, keď nedokáže Kaddáfího prívržencom povedať, že nebudú prenasledovaní po zvrhnutí režimu. Podľa Ahmidy by pritom taká správa poslúžila ako užitočný nástroj pre ďalšie dezercie od vládnych síl.

Dezercie sa pritom môžu ukázať ako rozhodujúci moment v konflikte. Podľa Holmesa by preto povstalci a spojenci mali nadviazať kontakt s Kaddáfího vernými a spustiť dostatočne jemnú propagandistickú kampaň, aby ich zasiahla.

39 debata chyba