Sýrske sily postrieľali vyše 100 demonštrantov, tvrdia aktivisti

Policajti snažiaci sa potlačiť pokračujúce protesty na juhu Sýrie v stredu zastrelili vyše sto ľudí. Tvrdia to tamojší ľudskoprávni aktivisti a svedkovia, na ktorých sa odvoláva tlačová agentúra AFP.

24.03.2011 09:37 , aktualizované: 22:48
Sýria, protest Foto:
Jeden z demonštrantov v Sýrii skončil v nemocnici. Patri k tým šťastnejším, na protestoch ich vládne sily mnoho aj zabili.
debata (7)

Každodenné protivládne demonštrácie v meste Dará pri hranici s Jordánskom trvajú už takmer týždeň napriek tomu, že bezpečnostné sily proti účastníkom tvrdo zasahujú. Podľa zdrojov AFP vo štvrtok prišlo na miestny cintorín okolo 20-tisíc ľudí, aby vzdali poctu demonštrantom zastreleným počas predošlého dňa.

Ako uviedol ľudskoprávny aktivista Ajmán al-Asvád, ktorého sa podarilo telefonicky kontaktovať, najnovšie násilie si vyžiadalo „určite viac ako 100 mŕtvych a mesto bude potrebovať týždeň na to, aby pochovalo svojich mučeníkov“. Iný aktivista hovorí o „viac ako 150“ obetiach. Sýrske úrady však v súvislosti so zrážkami v Dará informovali iba o 10 prípadoch usmrtenia.

V pohraničnom meste, ale aj v iných častiach Sýrie zahynulo v predošlých dňoch už niekoľko desiatok demonštrantov. Sýrske bezpečnostné sily používajú na rozohnanie najväčších protivládnych protestov za posledné štyri desaťročia vodné delá, slzotvorný plyn aj streľbu do davu. Nepokoje v meste Dará neďaleko sýrsko-jordánskej hranice sa začali minulý piatok, keď si zásah bezpečnostných síl proti demonštrantom vyžiadal štyroch mŕtvych a stovky zranených. Sýrčania inšpirovaní vzburami v Tunisku a Egypte požadujú okrem iného viac politických slobôd a zrušenie 48 rokov trvajúceho výnimočného stavu.

Vláda prepustila aktivistov

Al-Assadov poradca Busajna Šaaban krátko predtým oznámil, že vládnuca strana Baas sa rozhodla preveriť možnosť zrušenia výnimočného stavu v krajine, ktorý platí od roku 1963. Vládnuci režim tiež podľa neho nevylučuje, že povolí činnosť iným politickým stranám. Al-Assad sa navyše snaží zmierniť nespokojnosť občanov zvýšením miezd štátnych zamestnancov. Tie by podľa štátnych médií mali stúpnuť o 20 až 30 percent.

Sýrske vedenie na nebývalú vlnu protestov zareagovalo viacerými ústretovými krokmi, ktoré vyvolávajú nádej na demokratické zmeny. Ako vo štvrtok informovali tamojšie štátne médiá, vláda pod vedením prezidenta Baššára al-Asada nariadila prepustenie všetkých aktivistov zadržaných v súvislosti s „aktuálnymi udalosťami“. Narážali tak zrejme na takmer týždeň trvajúce demonštrácie v južnom meste Dará a iných častiach krajiny, proti ktorým bezpečnostné sily tvrdo zakročili.

7 debata chyba