Tureček: Neverím Kaddáfímu ani západným generálom

Útokom na Líbyu sa prístup Západu k rope skomplikoval, veď Kaddáfí ju predával rád, povedal v online rozhovore z Jeruzalema spravodajca ČRo na Blízkom východe Břetislav Tureček.

24.03.2011 14:58 , aktualizované: 25.03.2011 11:03
Břetislav Tureček Foto:
Břetislav Tureček, spravodajca Českého rozhlasu na Blízkom východe.
debata (130)

Podľa Turečka je v Líbyi momentálne v informovaní o dianí jeden veľký chaos. „Neverím oficiálny vyhláseniam Kaddáfího ani západných generálov. Ak po piatich dňoch bombardovania americkí velitelia vyhlasujú, že nezabili ani jedného civilistu, má to podľa mňa rovnakú vierohodnosť ako Kaddáfího propaganda. Chcem to pozorovať triezvo a skepticky,“ povedal.

Spravodajca ČRo si všimol, že západné médiá majú tendenciu dávať priestor najmä postojom povstalcov a ich túžbam. „Skutočná sila Kaddáfího tábora môže byť väčšia, ako sa pri čítaní novín a sledovaní televízie zdá. Nečudoval by som sa, keby sa to celé skončilo patom, ktorý budú obidve strany vyhlasovať za svoje víťazstvo,“ myslí si Tureček.

Názor, že Západ vojnou v Líbyi sleduje len ovládnutie ropy, považuje za veľmi zjednodušený. „Západ mal líbyjskú ropu istejšiu pred vojnou. Boj o ropu nepovažujem za ten skutočný dôvod. Naopak, útokom si prístup k rope len skomplikoval, veď Kaddáfí predával ropu rád. Ale všeobecne platí – suroviny, stabilita a spriatelené režimy sú pre Západ prednejšie ako sloboda ľudí na Blízkom východe.“

To aj dôvod priateľských vzťahov západných krajín so Saubskou Armádou. „Samozrejme, že je v tom rozpor, ktorý ukazuje, že vôbec nejde o to, či sú islamisti pri moci alebo v opozícii. Ide o to, aby režim spĺňal tri kritériá: prístup k rope, stabilitu a priateľskú tvár voči Západu. Saudská Arábia toto všetko zatiaľ spĺňa a ak tam niekomu trhajú nechty, to je druhoradá vec,“ povedal Břetislav Tureček.

Český spravodajca potvrdil, že Líbya za Kaddáfího režimu bola sociálnym štátom. „Je to vec, ktorá sa do mediálnej kampane proti Kaddáfímu nehodí,“ povedal. Akokoľvek neslobodná a čudákom vedená krajina však spĺňa kritériá sociálneho štátu. „Síce nespĺňa "škandinávske“ kritériá, ale na africké pomery to je špička. Teda doteraz bola," dodal. 

A čo by sa mohlo stať s Kaddáfím, keby jeho režim padol a on by bol ďalej nažive? „Čítal som komentár, že Západ situáciu vyhrotil tak, že Kaddáfí už nemá únikovú cestu – čo nie je pre riešenie dobré. V arabskom svete už dav ubil celý rad zvrhnutých politikov, iní mali možnosť so cťou odísť do exilu. Netrúfam si odhadnúť, kde na tejto škále skončí Líbya,“ uzatvára Břetislav Tureček.

130 debata chyba