Berlusconi sľúbil odviezť Tunisanov z Lampedusy, EÚ dáva ruky preč

Taliansky premiér Silvio Berlusconi sľúbil, že do 48 až 60 hodín zariadi evakuáciu všetkých imigrantov z juhotalianskeho ostrova Lampedusa, ktorý v stredu navštívil. Na ostrove je teraz vyše 6-tisíc imigrantov, pričom miestne zariadenie pre ilegálnych prisťahovalcov má kapacitu pre 850 osôb.

30.03.2011 16:12
Silvio Berlusconi Foto:
Premiér Silvio Berlusconi ubezpečil obyvateľov Lampedusy, že do 60 hodín nebude na ostrove jediný tuniský imigrant.
debata (3)

„Vláda pripravila plán pre evakuáciu imigrantov z ostrova do dvoch dní alebo do dva a pol dňa. Použili sme šesť lodí a pripravujeme siedmu pre celkom 10-tisíc osôb. Do 48 až 60 hodín budú v Lampedusa bývať len Lampedusania,“ povedal šéf vlády. „Ostrov sa stal hraničným prechodom medzi civilizáciou bez demokracie, bez slobody, bez blahobytu,“ zdôraznil Berlusconi.

Berlusconi „vyčistí“ Lampedusu za pomoci vojakov

Prisľúbil, že na ostrove Lampedusa bude trvale zakotvená veľká loď, ktorá umožní evakuáciu ďalších prichádzajúcich imigrantov. Povedal, že Lampedusu vyčistí s pomocou ženijného vojska a že sa bude podieľať na vybudovaní infraštruktúry, aby uľahčil novú turistickú sezónu.

Aby miestnych obyvateľov presvedčil o vážnosti svojich úmyslov, vyhlásil, že od utorka hľadala na internete dom na Lampeduse. „Našiel som jeden, veľmi pekný a ráno som si ho kúpil,“ povedal. Dodal tiež, že ostrov navrhne na Nobelovu cenu mieru.

Od pádu tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího v polovici januára a od začiatku povstania v severnej Afrike dorazilo na Lampedusu 20-tisíc imigrantov. Za celý minulý rok sem priplávalo štyritisíc utečencov.

Miestni sa boja večer vychádzať von

V posledných týždňoch denno-denne priplávali k brehom Lampedusy rybárske člny plné tuniských imigrantov. Miestnym sa úplne zmenil život. Tento malý ostrov žil najmä z turizmu, ktorý po príchode tisícok utečencov totálne ustal.

Z ostrova sa stalo doslova táborisko, popísal situáciu reportér denníka Corriere della Sera. Všade posedávali mladí Tunisania, ktorí tvrdili, že aj dva – tri dni nič nejadli. „Máme len vodu a cigarety,“ sťažovali sa. V provizórnych malých stanoch spávajú aj desiati. Pred stanmi táboria, všade sa povaľujú odpadky a plastové fľaše.

Tábor nemá kapacitu pre tisícky utečencov, Tunisania pýtajú jedlo od miestnych

Tábor pre imigrantov s kapacitou pre 850 osôb nikdy nebol pripravený pre také množstvo utečencov. Chýbajú zdravotníci, ale i základné potraviny. Vyhladnutí Tunisania často od miestnych pýtajú jedlo.

„Bojíme sa púšťať deti von,“ povedala jedna z miestnych obyvateliek. Povedala, že život na ostrove sa nedá s tým predchádzajúcim porovnať. Predtým večer vychádzali do ulíc, debatovali so známymi, chodili do reštaurácií. „Teraz sú všade Tunisania. Miestni od podvečerných hodín von vôbec nevychádzajú.“

EÚ sa alibisticky tvári, že to nie je jej problém

Rím neustále žiada Európsku úniu, aby mu s imigrantmi pomohla. V stredu sa Berlusconi rozhorčil nad tým, že Francúzsko vriaca Taliansku utečencov z Tuniska, ktorí sa chcú dostať do tejto krajiny, v ktorej majú často aj príbuzných.

EÚ v stredu oznámila, že utečenci z Tuniska sú väčšinou ekonomickí imigranti a že za nich zodpovedajú talianske úrady. Hovorkyňa EÚ Cecilia Malmströmová informovala, že Taliansko má k dispozícii európske fondy, ale nevyjadrila sa k tomu, či ostatné štáty únie prijmú utečencov, ktorí dorazili do Talianska.

Taliansky policajt komunikuje s tuniskými...
Tuniskí utečenci po príchode na taliansky...
+13Oddych imigrantov po príchode do cieľa. Na...
3 debata chyba