Fukušimskí hrdinovia aj umrú za národ, pomoc by mala prísť z USA

Zatiaľ čo celý svet sleduje dianie v japonskej elektrárni Fukušima, oni pracujú na tom, aby jadrová hrozba čo najskôr zmizla z tituliek svetových denníkov.

01.04.2011 17:05
Fukušima, technici Foto: ,
Zamestnanci spoločnosti Tokyo Electric Power Co., prevádzkujúcej jadrovú elektráreň Fukušima-I, sledujú prístroje v zamorenej kontrolnej miestnosti reaktorov 1 a 2.
debata (12)

Zatiaľ čo politici a vrcholní predstavitelia elektrárne predstupujú denno-denne pred novinárov a neraz prinášajú nepresné či chybné informácie, oni zostávajú v anonymite a bez väčšieho povšimnutia.

Zatiaľ čo v okruhu 20 kilometrov od elektrárne život stíchol a evakuačnú zónu žiadajú rozšíriť o ďalších 10 kilometrov, oni stoja v prvej línii a aj za cenu straty vlastného života sa snažia uchrániť zdravie ostatných.

Napriek tomu, že ide asi o 300 technikov, vojakov a hasičov, volajú ich fukušimská päťdesiatka. V tomto počte totiž chodia na zmeny.

Matka jedného z novodobých japonských hrdinov hovorí, že ak jej 32-ročný syn neumrie v priebehu niekoľkých týždňov na priame následky ožiarenia, určite podľahne rakovine, ktorú mu spôsobí nadmerná radiácia. „Aj s ostatnými kolegami je pripravený položiť život za záchranu národa. Povedal mi, že sú zmierení s tým, že zomrú na chorobu z ožiarenia alebo na rakovinu,“ plačlivo informovala reportéra Fox News Japonka, ktorá si želala ostať v anonymite. Zverejniť svoju identitu nechce údajne pre to, že vedenie elektrárne vyzvalo chlapov, ktorí ostali na ‚mieste činu‘, aby komunikovali s vonkajším svetom čo najmenej a nešírili tak paniku.

Takéto nariadenie by mohlo len potvrdiť informácie, podľa ktorých plánuje do japonskej elektrárne nasadiť svojich ľudí americká spoločnosť Bartlett Nuclear. V súčasnosti by malo prebiehať výberové konanie kvalifikovaných technikov, ktorí sú ochotní pracovať vo vysoko rádioaktívnej zóne.

Firma sídliaca v Massachusetts prisľúbila tým, ktorí do Japonska vycestujú, nadštandardný zárobok a potvrdila, že už majú prvých záujemcov. Prvý vyslaný tím by mal pozostávať z maximálne desiatich členov, neskôr by sa k nemu mali pripojiť ďalší. Očakáva sa, že Američania zotrvajú v elektrárni najmenej mesiac a bolo im sľúbené všetko potrebné vybavenie na vyriešenie problému a ochranu ich zdravia, píše britský Daily Mail.

Japonský premiér Naoto Kan medzi tým ubezpečil občanov, že ak dodržia všetky nariadenia, ktoré jeho vláda vydala, nehrozí im žiadne nebezpečenstvo. Úrady sa tak zatiaľ nerozhodli ani rozšíriť evakuačnú zónu okolo elektrárne zo súčasných 20 km napriek tomu, že ich k tomu vyzvala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

12 debata chyba