Chorvátsky generál Gotovina dostal od ICTY trest 24 rokov väzenia

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) poslal chorvátskeho generála Anteho Gotovinu za vojnové zločiny na 24 rokov do väzenia.

15.04.2011 12:31 , aktualizované: 14:54
Ante Gotovina Foto:
Ante Gotovina, chorvátsky generál pôjde na 24 rokov do väzenia.
debata (4)

Generál Ivan Čermák bol zbavený viny a ďalší generál Mladen Markač dostal 18 rokov. Čítanie rozsudku vysielala v priamom prenose chorvátska televízia.

Súd uznal hlavného obžalovaného, 55-ročného Gotovinu, vinným z prenasledovania, núteného odsunu, rabovania, ničenia miest a dedín, vrážd, neľudského rokovania a krutého zaobchádzania.

K uvedeným zločinom dochádzalo počas dobývania samozvanej Republiky srbská Krajina, vyhlásenej chorvátskymi Srbmi po jednostrannom odtrhnutí Chorvátska od bývalej Juhoslávie. Súd konštatoval, že Gotovina tieto zločiny osobne nespáchal, bol však ako vrchný veliteľ pôsobiacich vojsk za ne priamo zodpovedný. Zbavený bol obvinenia zo zločinov proti ľudskosti.

Gotovina od začiatku vinu popieral. Jeho názor zdieľa aj značná časť chorvátskej verejnosti, ktorá v ňom vidí hrdinu – osloboditeľa „okupovanej“ časti krajiny.

Gotovina pred dolapením dlho unikal, zatknutý bol až v decembri 2005. Vtedy sa stal zjavnou prekážkou pre prijatie Chorvátska do Európskej únie, stratil preto rozhodujúcu politickú podporu. Chorvátsky týždenník Globus s odvolaním sa na diplomatické zdroje napísal, že informátorovi, ktorý pomohol polícii Gotovinu nájsť, vyplatili USA odmenu päť miliónov dolárov.

Chorvátsko: Roz­sudok je neprijateľný

Chorvátska vláda vyjadrila ostrý nesúhlas s verdiktom Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu, ktorý odsúdil bývalého veliteľa chorvátskej armády Anteho Gotovinu na 24 rokov a ďalšieho bývalého generála, Mladena Markača, na 18 rokov. „Súdna rada stanovila, že vedenie chorvátskeho štátu sa podieľalo na kriminálnych činoch proti medzinárodnému právu a dohovorom OSN. Pre chorvátsku vládu je to neakceptovateľné,“ vyhlásila v Záhrebe chorvátska premiéra Jadranka Kosorová.

Verdikt ICTY sledovalo na hlavnom námestí v chorvátskej metropole Záhreb asi 5 000 chorvátskych národovcov a vojnových veteránov. „Vojna sa neskončila, ale pokračuje,“ kričal do mikrofónu jeden z rečníkov, vodca hnutia vojnových veteránov Zvonimir Tušič.

„Práve sme počuli odsúdeniahodný verdikt takzvaného haagskeho súdu, ktorý je v skutočnosti srbským súdom. My tento tribunál neuznávame,“ hovoril Tušič. Námestie sledovalo vynesenie rozsudku v priamom prenose na veľkoplošnej obrazovke a podľa tlačovej agentúry AP sa mnohí demonštranti neubránili slzám.

4 debata chyba