Fidesz presadil konzervatívnu ústavu

Maďarskí poslanci schválili novú ústavu, ktorá nahradí základný zákon krajiny z roku 1949 a je terčom kritiky doma i v zahraničí pre nacionalistické prvky.

18.04.2011 15:44 , aktualizované: 17:29
Fidesz, Viktor Orban Foto: ,
Poslanci vládneho Fideszu na čele s premiérom Viktorom Orbánom (prvý rad vpravo) spievajú maďarskú hymnu po tom, čo schválili novú ústavu.
debata (4)

Za ústavu hlasovala len konzervatívna strana premiéra Viktora Orbána, ktorá má v zákonodarnom zbore potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Zákon začne platiť od roku 2012.
Za ústavu hlasovalo 262 poslancov, 44 boli proti a jeden sa zdržal hlasovania. Socialisti a liberáli sa hlasovania nezúčastnili. Proti hlasovala pravicová strana Jobbik.

Opozícia, aktivisti i medzinárodní pozorovatelia text kritizujú pre sporné formulácie a nacionalistickému i romantickému tó­nu.

Nová ústava sa okrem iného odvoláva na Boha, svätoštefanskú korunu, vlasť, kresťanstvo, rodinu, česť a národnú hrdosť. Mení oficiálny názov krajiny z doterajšieho Maďarská republika na Maďarsko. Dokument podľa kritikov komplikuje možnosť meniť zákony, pretože ich novelizácia bude teraz ústavne podmienená dvojtretinovou väčšinou. Za sporné považujú tiež obmedzenie právomocí ústavného súdu.

Očakáva sa, že prezident Schmitt ústavu podpíše, pretože má úzke vzťahy s Orbánom. Do platnosti by mala vstúpiť 1. januára 2012.

Najdôležitejšie body schválenej ústavy

  • V preambule sa spomína Boh a kresťanstvo, ktoré má udržať „duchovnú a intelektuálnu jednotu maďarského národa“
  • Štát má za povinnosť chrániť ľudský život, ktorý sa začína už počatím.
  • Manželstvo je zväzkom muža a ženy.
  • Ústava otvára možnosť pre etnických Maďarov žijúcich mimo Maďarska získať volebné právo. Išlo pritom o kľúčovú výhradu zo strany viacerých susedných krajín vrátane Slovenska.
  • Ústavný súd už nebude mať právo rozhodovať o otázkach rozpočtu, daní a ciel, až kým zadlženosť Maďarska neklesne pod 50 percent hrubého domáceho produktu (HDP).
  • Ústava vytvára podmienky pre vznik nového úradu na dohliadanie nad súdnictvom, ktorého šéfa bude voliť parlament. Kritici sa obávajú, že Fidesz si tým otvára možnosť zasahovať do súdneho systému v krajine.
  • Prezident bude mať právo rozpustiť parlament, ak sa poslanci do 31. marca nedohodnú na rozpočte.
  • Na zmenu zákonov súvisiacich s dôchodkovým systémom bude potrebná dvojtretinová ústavná väčšina.
  • V ústave sa spomína, že maďarskou štátnou menou je forint a na prijatie eura je potrebná dvojtretinová väčšina v parlamente.

Aby ústava vošla do platnosti, musí je ešte podpísať prezident Pál Schmitt.

4 debata chyba