Geronimo? Výber krycieho mena pobúril Indiánov

Geronimo EKIA, oznámil veliteľ zásahu do Washingtonu smrť Usamu bin Ládina. Geronimo - nepriateľ je zabitý znie preklad zo skratkovej vojenskej reči. Mnohým Američanom, ktorí oslavovali úspech pakistanského zásahu, však po nej chuť víťazstva zhorkla.

05.05.2011 10:57
Geronimo Foto:
Indiánsky náčelník Geronimo.
debata (2)

„Tešil som sa, že sme ho dostali a cítil som sa byť Američanom,“ tvrdí Tom Holm, bývalý príslušník námornej pechoty a profesor Arizonskej univerzity. „Ale potom prišla tá vec s Geronimom a povedal som si, prečo zase rýpu do nás? Južanský generál Robert Lee zabil viac Američanov ako Geronimo, Hitler je stelesnením zla, ale kódové označenie je Geronimo?“ citoval príslušníka kmeňa Kríov denník Washington Post.

Geronimo bol legendárny náčelník čirikavských Apačov. V 19. storočí mu španielski kolonizátori vyvraždili rodinu a americkí osadníci sa neskôr snažili zatvoriť jeho ľudí do rezervácie. Geronimo, ktorého indiánske meno znelo Gojachla – Ten, ktorý zíva, väčšinu svojho produktívneho života strávil v boji proti Mexiku a USA. Preslávili ho jeho odvážne kúsky i obratnosť, s akou unikal omnoho početnejším prenasledovateľom. Napokon ho dolapili Apači v službách Washingtonu a Geronimo dožil svoj život ako vážený zajatec USA.

Pôvodným obyvateľom Spojených štátov sa preto vôbec nepáči, že sa meno ich bojovníka za slobodu spája s vodcom teroristickej siete. Podľa mnohých je to neveľmi skrývaný znak toho, že Američania za teroristov považujú aj Indiánov, ktorí sa v 19. storočí so zbraňou v ruke bránili postupujúcej kolonizácii a porušovaniu zmlúv belochmi. Za necitlivé považujú aj to, že vo vojenskom slangu stále pretrváva označenie nepriateľského územia za „indiánsku krajinu“.

Washington sa bráni, že Geronimo bolo kódové označenie úspechu akcie a nie priamo Usamu bin Ládina, no s pochopením sa toto vysvetlenie veľmi nestretáva.

„Výber označenia bol jednoznačne nevhodný,“ hovorí Čerokéz Keith Harper, právnik, ktorý sa angažuje pri obrane práv pôvodných obyvateľov. „Nikto by nepovažoval za prijateľné, ak by tohto teroristu označili kódom Mandela alebo Ben Gurion. Mimoriadny indiánsky vodca a americký hrdina si to tiež nezaslúžil,“ citoval ho Washington Post.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba