Susedia pokladali Usamu bin Ládina za bankového lupiča

Zobudil ich zvuk vrtuľníkov. Potom vypukla prestrelka. Jedna helikoptéra vybuchla, ďalšia odletela. Tak opísali obyvatelia Abbottábádu zásah amerického komanda proti Usamovi bin Ládinovi českému novinárovi Tomášovi Etzlerovi. Spravodajca českej televízie je už od pondelka v Pakistane, odkiaľ poskytol Pravde rozhovor.

07.05.2011 13:26
Tomáš Etzler Foto:
Český novinár Tomáš Etzler.
debata (3)

Ako ľudia v pakistanskom Abbottábáde vnímajú zabitie Usamu bin Ládina?
Nálada sa tu veľmi mení. V pondelok, keď oznámili smrť Usamu bin Ládina, prakticky všetci ľudia, s ktorými som hovoril, boli zajedno. Vyjadrovali úľavu, alebo aj boli radi, že terorista je mŕtvy. Postupne však začali prevažovať konšpiračné teórie. Dokonca, že Usama v Abbottábáde nikdy nežil. Celé je to vraj propagandistická akcia CIA. Namiesto bin Ládina v skutočnosti zabili niekoho iného. Alebo šéfa Al-Kajdá zastrelili v Afganistane. Potom ho priviezli do Abbottábádu, aby zdiskreditovali pakistanskú vládu. Protiamerické nálady tu pomaly, ale isto narastajú.

Môžete opísať, ako to vyzerá na mieste, kde sa Usama skrýval?
Situácia je rôzna zo dňa na deň. Dnes (v piatok, pozn. red.) to všetko obkolesila armáda a nikoho tam nepúšťala. Tak to bolo aj v prvé dni. Vo štvrtok sa však z toho zrazu stala akási turistická atrakcia. Od rána tam prúdili desiatky ľudí. Za celý deň ich boli tisíce. Môžem to odhadnúť, keďže som tam bol. Prichádzali muži, ženy, deti. Chudobní ľudia v roztrhaných šatách i páni v oblekoch. Fotografovali sa, nakrúcali videá. Pribudli i médiá. Bolo tam minimálne 20 televíznych štábov, medzi nimi aj BBC, CNN, NBC.

Keď sa už vytvárajú konšpiračné teórie, ako opisujú svedkovia akciu amerických špeciálnych jednotiek? Hovorí sa o neviditeľných helikoptérach a podobne.
Mal som možnosť vyspovedať viacerých susedov. Zhodujú sa na tom, že v noci okolo jednej hodiny sa zobudili na zvuk helikoptér. Svedkovia tiež opísali prestrelku, ktorá prepukla. Vraj sa strieľalo z helikoptér, ale aj na vrtuľníky. Jedna helikoptéra potom vybuchla, tlaková vlna vyrazila okná na blízkych domoch. Potom ešte chvíľu pokračovala paľba a jeden vrtuľník odletel. To som počul asi od troch svedkov, ktorí žijú približne v okruhu sto metrov od domu, kde sa Usama skrýval.

A čo si myslia o tom, že ich susedom bol najhľadanejší terorista sveta?
Povedali, že by im v živote nenapadlo, že tam býva zakladateľ Al-Kajdá. Tvrdia, že si mysleli, že tam žije nejaký bohatý Pakistanec. Alebo je to niekto, kto niekde vylúpil banku a schováva sa. V každom prípade predpokladali, že ide o niekoho, kto má dosť peňazí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba