Gréci podmienky neplnia. Ľudia však proti opatreniam opäť vyrazili do ulíc

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v uliciach gréckych miest v rámci generálneho štraku, ktorý vyhlásili odborové zväzy na protest proti pokračujúcim vládnym úsporným opatreniam. Manifestácie v Aténach sprevádzali potýčky medzi časťou protestujúcich a poriadkovými silami a vyžiadali si najmenej osem zranených, uviedol denník Ta Nea. Väčšina verejných služieb v Grécku prestala v tento deň fungovať a život v krajine sa spomalil.

11.05.2011 17:25
štrajk v Aténach, Grécko Foto:
Demonštrant beží počas generálneho štrajku proti úsporným opatreniam vlády v centre Atén.
debata (5)

V centre metropoly demonštrovalo na dvoch rôznych miestach spolu vyše 20-tisíc ľudí, z ktorých mnohí žiadali demisiu ministra financií. Násilnosti vyvolali skupinky mladých demonštrantov, ktorí hádzali na dozerajúcich príslušníkov poriadkových síl kamene a zápalné fľaše. Policajti odpovedali slzným plynom a obuškami. Zatkli pri tom 24 osôb.
Protestné demonštrácie zasiahli napríklad aj druhé najväčšie mesto Solún, kde sa zhromaždilo na dvoch akciách spolu osemtisíc ľudí. Tam sa manifestácie zaobišli bez incidentov.

Štrajk takmer úplne prerušil verejnú dopravu. Nejazdili vlaky a z prístavov nevyplávali žiadne trajekty na grécke ostrovy. Medzinárodné lietadlá nemohli lietať medzi 13:00 a 17:00 stredoeurópskeho času, keď mali na programe štrajk letoví kontrolóri. Zamestnanci oboch domácich leteckých dopravcov štrajkovali celý deň. V Aténach viedli zamestnanci verejnej dopravy sériu štrajkov, ktoré trvali niekoľko hodín. Štrajk sa dotkol aj úradov, škôl a nemocníc a všetkých médií. Vlani v máji prišli pri demonštráciách o život traja zamestnanci banky, ktorí sa udusili, keď do nej radikálni demonštranti vhodili zápalnú fľašu.

Policajt sa pokúša vyhnúť ohňu počas... Foto: TASR
štrajk v Aténach, Grécko Policajt sa pokúša vyhnúť ohňu počas generálneho štrajku proti úsporným opatreniam vlády v centre Atén.

Ťažko zadlžené Grécko už mnoho mesiacov bojuje s hrozbou štátneho bankrotu. Žiada, aby mu Európska únia a Medzinárodný menový fond zmiernili podmienky doterajšej finančnej pomoci a pomohli mu získať ďalšie peniaze na splatenie budúcich záväzkov. Atény stále odmietajú reštrukturalizáciu dlhu a dúfajú, že sa im predĺži splatnosť záchranného úveru a opäť znížia úrokové sadzby.

Vláda sa však v posledných mesiacoch predsa len prinútila k mnohým úsporným opatreniam. Fakticky znižuje mzdy a dôchodky a zvyšuje niektoré dane. Odbory sa tomu bránia s odôvodnením, že za krízu nenesú zodpovednosť zamestnanci, ale banky a neplatiči daní z radov živnostníkov. Vláda sa zatiaľ príliš nemá k rozsiahlej privatizácii.

Tím zástupcov MMF a EÚ teraz v Aténach vykonávajú pravidelnú štvrťročnú inšpekciu, po ktorej sa rozhodne, či Grécko v júni dostane ďalších 12 miliárd eur zo sľúbenej pomoci. Samotní grécki činitelia však už priznávajú, že krajina podmienky daného programu neplní úplne a že rozpočtová situácia sa zhoršuje.

Demonštrant beží počas generálneho štrajku...
Demonštranti vykrikujú heslá počas generálneho...
+8Policajt sa pokúša vyhnúť ohňu počas...
5 debata chyba