Talianov znervóznila predpoveď z roku 1979, boja sa zemetrasenia

Silné zemetrasenie, ktoré má 11. mája 2011 podľa predpovedí medzičasom zosnulého Raffaeleho Bendandiho z roku 1979 postihnúť Rím, vyvolalo v hlavnom meste Talianska veľkú nervozitu.

11.05.2011 18:56
Zemetrasenie, otrasy Foto:
Ilustračné foto
debata

Napriek tomu, že talianske úrady vydali vyhlásenie, podľa ktorého neexistujú nijaké dôvody na obavy, sa mnohí obyvatelia Ríma rozhodli mesto opustiť a vyčkať, čo sa bude diať. Iní si zase z predpovede robili žarty.

Ako uviedla talianska spravodajská agentúra ANSA, mnohí obchodníci oznámili, že v stredu 11. mája svoje obchody neotvoria, oficiálne pre inventúru, dovolenku či zo zdravotných dôvodov. Magistrát Ríma zriadil horúcu telefonickú linku, na ktorej upokojuje vystrašených občanov hlavného mesta.

V kaviarničke v rímskej štvrti Esquilino obsluhoval zákazníkov čašník so žltou prilbou na hlave. Čašník-robotník si ťažkú hlavu z predpovede zemetrasenia nerobí. „Tvrdia, že dnes príde zemetrasenie. Ak mám pravdu povedať, neverím tomu,“ hovorí. Okoloidúci ľudia sa pristavujú, aby si zvláštneho čašníka pozreli bližšie. Spolu si robia žarty na účet Číňanov žijúcich v talianskej metropole, ktorí podľahli panike a opustili mesto. Ostali po nich prázdne domy a obchody.

„Predpovedať zemetrasenie je nemožné. Každý rok zaznamenáme v Taliansku 10-tisíc zemetrasení, preto je pravdepodobné, že nejaké slabšie zemetrasenie skutočne môže nastať. Ale to nič neznamená,“ tvrdí profesor Mauro Dolce z úradu, ktorého náplňou je ochrana obyvateľstva pred rizikovými zemetraseniami či vulkánmi, v rozhovore pre Rai Radio1. „Pravdepodobnosť zemetrasenia na tento deň je úplne rovnaká, ako či dôjde k nemu zajtra, pozajtra, o rok či o tristo rokov,“ zdôraznil Dolce.

Bendandi sa dlhé roky zaoberal výskumom zemetrasení, no len ako samouk. Tvrdil, že otrasy pôdy sa dajú predpovedať na základe pozorovania Slnka a Mesiaca. Slávu si užíval už v 20. a 30. rokoch minulého storočia a vyznamenal ho dokonca aj taliansky fašistický diktátor Benito Mussolini.

debata chyba