Netanjahu odmietol Obamov návrh o nezávislej Palestíne

Izrael sa nemôže vrátiť k "neobhájiteľným" hraniciam spred roka 1967, vyhlásil v piatok po rokovaní s americkým prezidentom Barackom Obamom premiér Benjamin Netanjahu. Predseda izraelskej vlády zároveň opäť vyzval šéfa palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása, aby si vybral medzi spojením jeho hnutia Fatah s militantným Hamásom a "mierom s Izraelom".

20.05.2011 21:21
Obama, Netanjahu Foto:
Americký prezident Barack Obama (vpravo) počas stretnutia s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.
debata (13)

„Hoci je Izrael pripravený prijať veľkorysé kompromisy v záujme mieru, nemôže sa vrátiť k hraniciam z roku 1967, pretože tieto hranice sú neobhájiteľné,“ povedal Netajnahu na schôdzke s Obamom v jeho Oválnej pracovni. „Neberú do úvahy isté demografické zmeny, ku ktorým došlo za posledných 44 rokov,“ odkázal izraelský premiér všetkým, ktorí presadzujú toto riešenie.

Netanjahua prijal Obama v Bielom dome po tom, ako americký prezident predniesol dlhoočakávaný prejav, v ktorom okrem arabských revolúcií hovoril aj o svojej predstave uzavretia blízkovýchodného mieru a vytvorenia nezávislého štátu Palestína. Ten by sa podľa neho mal rozprestierať na území, ktoré bolo vytýčené ešte pred takzvanou šesťdňovou vojnou v roku 1967, keď Izrael zabral viaceré územia obývané väčšinovým palestínskym obyvateľstvom. Toto Obamovo stanovisko vo štvrtok podporilo aj takzvané blízkovýchodné kvarteto. Izrael však dlhodobo odmieta návrhy hovoriace o tom, že by sa mal stiahnuť z území zabratých počas šesťdňovej vojny.

13 debata chyba