Na Mladiča si okrem Haagu brúsi zuby aj Záhreb

Srbský špeciálny súd rozhodol, že zadržaného bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča môžu vydať Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), kde čelí obvineniam z genocídy a vojnových zločinov. Súd stanovil, že Mladičov zdravotný stav mu umožňuje absolvovať súdny proces. "Rozhodli sme, že podmienky na vydanie Radiča boli splnené," povedala sudkyňa Maja Kovačevičová novinárom pred budovou súdu pre vojnové zločiny v Belehrade.

27.05.2011 15:34 , aktualizované: 16:26
debata (1)

Radiča zadržali vo štvrtok v dedine Lazarevo, kde sa ukrýval pod menom Milorad Komadič. Následne generál predstúpil pred špeciálny súd, kde mu sudca prečítal obvinenia. V piatok ráno absolvoval lekársku prehliadku. Voči rozhodnutiu súdu vydať ho do Haagu sa teraz môže obvinený odvolať. Konečné rozhodnutie o vydaní musí podpísať minister spravodlivosti.

Okrem Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) chce súdiť Ratka Mladiča aj Chorvátsko. O oficiálnom zatykači na generála, ktorého donedávna označovali za najhľadanejšieho balkánskeho vojnového zločinca, dokonca na svojej oficiálnej internetovej stránke stále informuje aj chorvátske ministerstvo spravodlivosti.

Chorvátske súdy chcú Mladiča postaviť pred spravodlivosť aj za jeho úlohu pri útoku na enklávu Knin zo strany Juhoslovanskej ľudovej armády (JNA), v radoch ktorej Mladič pôsobil.

Pripisujú mu tiež kľúčovú úlohu pri bombardovaní pobrežného chorvátskeho mesta Zadar. Mestský súd v Šibeniku ho spoločne s ďalšími šiestimi ľuďmi ešte v roku 1992 v neprítom­nosti odsúdil na 20 rokov väzenia za vojnové zločiny spáchané na obyvateľoch Kijeva a Vrlika a za ostreľovanie mesta Sinj a Šibenik.

Mladič čelí obvineniam z genocídy a vojnových zločinov, ktorých sa mal dopustiť riadením masakry v Srebrenici, pri ktorej jeho bosnianskosrbské jednotky vyvraždili 8 000 ľudí, ako aj pri obliehaní Sarajeva počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995. Niektoré západné tajné služby už dávno tvrdili, že Mladič sa stále skrýva v Srbsku a je pod ochranou bývalých vysokopostavených predstaviteľov silových rezortov.

1 debata chyba