Mladič má morbídne myšlienky, žiada pozostatky svojej dcéry

Psychický stav zadržaného Ratka Mladiča sa za posledných 24 hodín značne zhoršil. Srbskej rozhlasovej stanici B92 to povedal jeho právnik Miloš Šaljič, podľa ktorého má Mladič až "morbídne myšlienky".

29.05.2011 17:18 , aktualizované: 20:22
Mladič Foto:
Psychický stav zadržaného Ratka Mladiča sa údajne značne zhoršil.
debata (8)

Neustále vraj hovorí, že chce navštíviť hrob svojej dcéry, no ak mu to nedovolia, požaduje, aby mu priniesli rakvu s jej pozostatkami. Šaljič sa preto vážne obáva o zdravotný stav svojho klienta a tvrdí, že je nemožné, aby sa obhajoval pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Opäť zdôraznil, že Mladič prekonal tri porážky.

Mladič podľa právnika trávi väčšinu času vo väzbe rozhovormi s dozorcami. „To, čo hovorí, však nedáva zmysel. Tvrdí, že ak nesplnia jeho podmienky, odíde do Haagu,“ povedal Šaljič.

Jeho klient podľa neho potrebuje lekársku starostlivosť v nemocnici, pričom podmienky vo väznici označil za neadekvátne. Šaljič nedôveruje ani zdravotnej starostlivosti v Haagu, kde pre „zlú lekársku starostlivosť zomrelo už päť Srbov“.

Z tohto dôvodu sa v pondelok odvolá proti vydaniu Mladiča do Haagu a bude žiadať jeho vyšetrenie nezávislou lekárskou komisiou.

Masakru v Srebrenici vraj generál nenariadil

Zadržaný generál Ratko Mladič trvá na tom, že s masakrou v Srebrenici z roku 1995 nemá nič spoločné. Novinárom to povedal jeho syn Darko, podľa ktorého Mladič nedal rozkaz na vyvraždenie 8000 moslimských mužov a chlapcov.

Darko Mladič tvrdí, že jeho otec zachránil množstvo žien a detí, keďže podľa rozkazov mal najprv evakuovať zranených a slabších, až potom vojakov. „Čokoľvek sa udialo za jeho chrbtom, on s tým nemá nič spoločné,“ zdôraznil Darko.

Mladiča, ktorého po 15 rokoch zadržali vo štvrtok srbské bezpečnostné sily, obvinil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) z genocídy a vojnových zločinov. Tých sa mal dopustiť riadením masakry v Srebrenici, pri ktorej jeho bosnianskosrbské jednotky vyvraždili 8 000 ľudí, ako aj pri obliehaní Sarajeva počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995.

Mladiča vydá Srbsko do Haagu v pondelok alebo v utorok. Súd už rozhodol, že generálov zdravotný stav umožňuje jeho prevoz.

8 debata chyba