Merkelová zvažuje koalíciu so zelenými, tvrdia médiá

Pondelňajšie rozhodnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a jej kabinetu, že Nemecko sa do roku 2022 úplne vzdá jadrovej energie, je nečakaným obratom v politike vlády a môže znamenať, že kancelárka zvažuje po ďalších voľbách vytvoriť na federálnej úrovni koalíciu so Stranou zelených.

31.05.2011 07:18
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata

Práve tento subjekt totiž už desaťročia presadzuje odklon od jadrovej energetiky, zatiaľ čo Merkelovej dvojblok strán Kresťansko-demokratická únia/Kresťansko-sociálna únia (CDU/CSU) bol vždy za pokračovanie v nastúpenom kurze. Názor, že Merkelová bude zrejme chcieť pribrať po budúcich voľbách do koalície zelených, prevažuje medzi analytikmi oslovenými nemeckými médiami.

Podľa britskej vysielacej spoločnosti BBC sa Merkelová v prvom rade zľakla prekvapivo dobrých výsledkov Strany zelených v prieskumoch verejnej mienky, ako aj v posledných troch krajinských voľbách. Nástup tejto strany, ktorá mala doteraz vždy bližšie k opozičnej Sociálnodemokra­tickej strane Nemecka (SPD), totiž výrazne zhoršil ambície CDU/CSU zostať pri moci aj v ďalšom funkčnom období.

Merkelová v pondelok ohlásila, že krajina do roku 2022 úplne odstaví a zatvorí všetky jadrové elektrárne na jej území a s jadrovou energetikou sa nadobro rozlúči. Rozhodnutie sa zrodilo na nezvyčajne dlhom nedeľňajšom rokovaní kabinetu, ktoré sa pretiahlo až do skorých pondelňajších ranných hodín. Nemecko sa tak stane prvou z veľkých svetových ekonomík, ktorá sa nadobro zbaví jadrovej energetiky.

debata chyba