Najhoršie je za nami, veria Nemci

Nakazených ubudne, mŕtvych pribudne. Epidémia črevného ochorenia podľa nemeckých úradov už dosiahla vrchol a odteraz už bude strácať dych. Stále sa však nevie, odkiaľ presne druh baktérie E. coli, spôsobujúci krvácavé hnačky a v niektorých prípadoch aj smrť, pochádza.

09.06.2011 07:34
zelenina, uhorka, rajčiny, poľský trh Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

„Pribudnú nové prípady a bohužiaľ musíme očakávať aj viac obetí,“ pripustil nemecký minister zdravotníctva Daniel Bahr. Hneď nato však prišiel aj s radostnejšími správami. „Počet nových nakazených výrazne klesá. Nemôžem síce ešte povedať, že je všetko v poriadku, no po analýze posledných údajov máme dôvod na nádej,“ vyhlásil.

Všetko o nákaze črevnou baktériou E.coli

Nákaza má na svedomí už 25 obetí a potenciálne smrtiacu baktériu našli u 2 400 ľudí v 12 štátoch. Všetci mŕtvi s výnimkou jednej ženy vo Švédsku sú Nemci. Zdroj nákazy sa podarilo lokalizovať v oblasti severonemeckého Hamburgu. Presnejšie určenie stále chýba – podozrenie na španielske uhorky ani na nemecké klíčky sa nepotvrdilo a Berlín už tvrdí, že sa ho možno ani nedozvieme. Nemecká vláda však naďalej ponechala v platnosti varovanie pred konzumáciou surového šalátu, rajčín, uhoriek a zeleninových a strukovinových klíčkov.

Berlín sa za neschopnosť zistiť zdroj nákazy stal terčom kritiky Európskej únie. Brusel sa rozhodol z rozpočtu vyčleniť 150 miliónov eur na pomoc farmárom, ktorých sa správy o epidémii dotkli. Tým sa to však máli, len samotní Španieli, ktorých uhorky boli prvou obeťou hystérie, vyčísľujú svoje škody na dvesto miliónov eur.

Eurokomisár pre zdravotníctvo John Dalli už nemecké orgány požiadal, aby viac spolupracovali na medzinárodnej úrovni.

Aj v samotnom Nemecku sa objavili hlasy žiadajúce reformu systému, v ktorom sa zodpovednosť delí medzi štát a jednotlivé spolkové krajiny. Návrh vytvoriť federálny úrad minister zdravotníctva zamietol ako typicky nemeckú snahu o nové úrady v prípade každej krízy.

Opatrenia prijímajú už aj vzdialené krajiny. Čína napríklad sprísnila kontroly zdravotného stavu cestujúcich z Nemecka. Peking verí, že tak zabráni prípadnému zavlečeniu choroby na svoje územie. Pohraničníci by okrem iného mali testovať telesnú teplotu pasažierov prichádzajúcich z Nemecka.

1 debata chyba