Odporcom Kaddáfího sa nepáči slovenské váhanie

Slovenská republika zaváhala, keď doteraz neuznala povstaleckú vládu v Líbyi, povedal pre Pravdu Muhammad al-Allaquí, minister prechodnej vlády v Bengázi.

16.06.2011 14:00
Muhammad al-Allaquí, minister Bengázi Foto:
Muhammad al-Allaquí, minister prechodnej vlády v Bengázi, pripomenul, že dočasnú vládu uznali už mnohé krajiny.
debata (19)

Podľa neho režim plukovníka Kaddáfího má dni zrátané a na programe dňa je usporiadanie „novej“ Líbye.

Prechodnú vládu v Bengázi uznalo viacero krajín. Najnovšie v stredu Panama. Ako chápete skutočnosť, že Slovensko, ale ani Česko tak doteraz neurobili?

Z pohľadu nášho kabinetu je zo strany Slovenska, ale aj Česka už dosť neskoro na naše uznanie. Aj český šéf diplomacie priznal, že Česko už dlho otáľa. Či už v prípade jasného postoja k Bengázi, alebo samotnej návštevy tohto centra odporu proti režimu Kaddáfího. Napriek tomu som mal v Prahe pocit, že Česká republika je už pripravená vyslať do Bengázi delegáciu.

Slovensko sa tiež neponáhľa.

Verím, že po našich rokovaniach v Bratislave aj slovenská strana pochopila situáciu po tom, čo sme jej vysvetlili realitu diania v krajine. V tomto smere som nadobudol presvedčenie, že aj SR sa chystá poslať svojich vyslancov do Bengázi. Dodnes nás uznalo množstvo krajín. Najnovšie, ako ste poznamenali, je to Panama. Želáme si, aby obe republiky, Slovensko aj Česko, čo najskôr uznali Dočasnú radu. Je to v našom i vo vašom záujme. V tejto súvislosti môžem ubezpečiť, že budeme v kontakte s vašimi predstaviteľmi. Lopta je však teraz na vašej strane ihriska. Rokovania potvrdili, že existuje veľký záujem podnikateľov pôsobiť v našej krajine a aktívnou spoluprácou pomáhať pri jej obnove. Do obnovy líbyjskej infraštruktúry podľa najnovších odhadov treba investovať okolo 480 miliárd dolárov. A tak zahraničné investície potrebujeme ako soľ.

O páde Kaddáfího režimu hovoríte ako o hotovej veci. Odkiaľ beriete toľko istoty? Pritom plukovník napriek bombardovaniu Tripolisu hrá v ňom šach.

Režim Kaddáfího je minulosťou. Je mŕtvy a ocitol sa na smetisku dejín. Ak aj Kaddáfí hrá šach, tak hlboko v podzemí, v bunkri. Také čosi môže urobiť aj hociktorý väzeň. Dnes už čakáme iba na pohreb tohto režimu. Hovorím jazykom môjho ľudu, ktorému verím.

Nepomáha Západ Líbyi predovšetkým pre snahu získať väčší koláč z kvalitnej líbyjskej ropy, ale najmä aj pre získanie voličských hlasov. Predovšetkým v prípade Francúzska a Talianska?

Aj keby to tak bolo, sme vo výhode. Osobne nemám vaše pochybnosti, čo sa týka spomínaných krajín. V podstate svojím postojom urobili akési pokánie za politiku z minulosti. Za niekdajšiu podporu režimu Kaddáfího. Aj v čase, keď utláčal náš ľud. Napriek tomu rešpektujeme ich záujmy. Na druhej strane, my potrebujeme rozvoj, technológie a skúsenosti. Nikdy sa nedá oddeliť ekonomika od politiky. Takýto vývoj chápeme pozitívne. A mali by ste to rovnako chápať aj vy. Dať otvorene najavo váš vzťah. S cieľom získať miesto pre budúce kontakty s nami. Napokon spomínané stanovisko už spomínaného Francúzska či Talianska nám pomohlo zabrániť veľkému krviprelievaniu, zabíjaniu nevinných ľudí. A z toho vyplýva aj náš pozitívny vzťah k nim.

Nik nespochybňuje právo Líbyjčanov na spoločenskú zmenu. Chcete demokraciu. Lenže akú? Podľa vzoru USA alebo napríklad Európy? Čosi podobné sa doteraz nepodarilo nielen v Iraku, ale napríklad ani v Egypte.

Naším cieľom bol a je právny štát, v ktorom je samozrejmosťou sloboda vyznania a prejavu a v ktorom sa problémy riešia mierovou cestou. Alfou a omegou v takomto štáte musia byť nezávislé súdy. Iba nezávislá justícia je zárukou demokratického vývoja. V nijakom prípade nie sme ako Irak. Nemáme etnické problémy. Rovnako ako množstvo náboženských smerov. Všetci Líbyjčania sú moslimovia sunitského vyznania. Nepoznáme náboženské ani etnické spory. Berberi aj Arabi v našej krajine sú Líbyjčania.

V súvislosti s vývojom v Líbyi sa však často hovorí o rozdelení krajiny, ako aj o etnickej čistke.

Je to hlúpy výmysel Kaddáfího režimu. Jeho cieľom je vzkriesiť akéhosi strašiaka pre ostatné krajiny. Ešte raz zdôrazňujem, že Líbya a Líbyjčania sú jednotní. Od začiatku veríme vo vybudovanie demokratickej spoločnosti. Napokon našu snahu Slováci a Česi chápu lepšie ako ktokoľvek iný. Aj vy ste okúsili život v totalitnom režime, vládu jednej strany. Líbyjčania to síce nezažili, ale zase vedia, čo je to vláda jednej rodiny. A to napriek tomu, že vyhlasovala, že nevládne a že Kaddáfí do omrzenia opakuje to isté. Napríklad, že nie je prezidentom. Ibaže skutočnosťou je, že Kaddáfí a jeho rodina celé roky vládli krutou rukou.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba