V Grécku hrozí zatmenie

Buďme jednotní v čase hlbokej zadlženosti, vyzýva grécky premiér. Odpoveďou sú mu výčitky opozície, hrozba ďalších štrajkov vedúcich aj k výpadkom elektriny a rozdelená spoločnosť. "Obráťme stranu - prestaňme zápasiť v kritických chvíľach, zastavme vysielanie obrazu o našej krajine ako o rozpoltenej," zdôraznil včera Jorgos Papandreu na úvod trojdňovej rozpravy v parlamente, od ktorého žiada vyslovenie dôvery pre svoju zmenenú vládu.

20.06.2011 07:38
Grécko, demonštrácia Foto:
Obyvatelia Grécka pokračujú v protestoch proti úsporným opatreniam. Na fotografii je nahnevaná dôchodkyňa, ktorá sa zúčastnila na demonštrácií v Aténach.
debata (25)

Papandreu dodal, že je odhodlaný presadiť návrhy nových reforiem do konca tohto mesiaca, aby zahraniční veritelia nestratili dôveru voči Grécku. Upozornil, že štát sa nachádza na kritickej križovatke a jeho finančné sa rezervy sa onedlho vyčerpajú bez získania ďalšej časti úveru od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Výmenou za požičiavanie peňazí zahraničie žiada pokračovanie v úsporných opatreniach.

Opozičný vodca Antonio Samaras odpovedal premiérovi, aby radšej odstúpil z funkcie a umožnil vypísať predčasné voľby, aby sa Grécko pokúsilo vyjednať lepšie podmienky úveru. „Prečo na nás vláda nalieha, aby sme podporovali chybu? Nedožaduje sa konsenzu, ale spolupáchateľstva,“ vyhlásil Samaras.

Zámer prijať ďalšie reformy sprevádza pokračujúci odpor odborárov. „Vyzývame svojich členov, aby sa zapojili do 48 hodín trvajúceho štrajku, ktorý sa začne o polnoci,“ ozvali sa včera odborári štátnej energetickej firmy, čo by v prípade splnenia ich plánu mohlo viesť k vážnym výpadkom v dodávkach elektriny.

V názore na uťahovanie opaskov sú Gréci rozdelení, čo ukázal prieskum verejnej mienky, ktorý si dali vypracovať noviny To Vima ešte pred rošádami na ministerstvách, ktoré urobil Papandreu. „Proti schváleniu balíka reforiem je 47,5 percenta opýtaných, za prijatie sa vyslovilo 34,8 percenta osôb,“ napísal denník. Zvyšní nemali jednoznačný názor.

25 debata chyba