Fielding: Násilie môže pokračovať

"Podmienky na vypuknutie nepokojov sú v Británii už dlho. Začali sa v najúbohejších štvrtiach s najvyššou nezamestnanosťou, kriminalitou, tehotenstvami tínedžeriek," povedal pre Pravdu Steven Fielding, riaditeľ Centra britskej politiky na univerzite v Nottinghame. Toto britské mesto už tiež zažilo nepokoje.

10.08.2011 09:46
Steven Fielding Foto:
Steven Fieldeing
debata (2)

Sú násilnosti, ktoré vidíme, pre vás prekvapením?
Je prekvapujúce, že ľudia reagovali na zastrelenie muža políciou týmto spôsobom. To, ako sa násilnosti rozšírili z jednej časti Londýna do ďalších a teraz sú nové ohniská po krajine. Prekvapilo to políciu i politikov. Lenže na druhej strane však otázka neznie, prečo sa to deje, ale prečo to prišlo práve teraz.

Prečo?
Lebo podmienky na to, aby k tomu došlo, existujú už dlho. Takže to asi bola len otázka toho, nejakého spúšťača.

Aké podmienky?
Pozrite sa na to, kde sa to deje. Či je to už londýnsky Tottenham, alebo ďalšie oblasti v Birminghame, Liverpoole alebo Nottinghame. Ide o najúbohejšie štvrte s najvyššou nezamestnanosťou, kriminalitou, tehotenstvami tínedžeriek. Ľudia, ktorí tam žijú, sú najviac zasiahnutí ekonomickými problémami a teraz na nich ešte pravdepodobne dopadne ďalšia recesia. Najviac závisia od verejných služieb a štátnych dávok, ktoré súčasná koalícia obmedzuje. Samozrejme, to neznamená, že obyvatelia týchto oblastí budú stále vyvolávať nepokoje a rabovať. Pravda však je, že ľudia, ktorí tam žijú, sa nemali dobre, ani keď Británia zažívala hospodárky rast, nie ešte teraz, keď je na tom ekonomika oveľa horšie.

Ako to s násilnosťami vyzerá v Nottinghame?
Ich centrom je štvrť St. Ann's. Je to najchudobnejšia časť a rasovo najzmiešanejšia časť mesta. Asi 40 áut vyhorelo, do rabovania sa zapojilo okolo 100 mladých ľudí. Fakt je, že ak k niečomu takému malo dôjsť, bolo jasné, že to bude v St. Ann's. Už v roku 1958, keď Londýn zažil rasovo motivované nepokoje, problémy boli aj v St. Ann's. Aj na tom vidieť, že v Británii máme oblasti, ktoré boli vždy chudobné. Takže sa vrátim, k tomu čo som už hovoril. Som prekvapený, že sa to deje práve teraz, ale nie som prekvapený, že k tomu došlo.

Čo očakávate od vlády, akú reakciu?
Úrady sú pod tlakom, aby teraz posilnili políciu. Tá zase naznačuje, že jedným z dôvodov, prečo k nepokojom došlo je, že súčasná vláda jej zoškrtala zdroje. Bude tu teda diskusia o tom, koľko dať polícii, o kriminalite, o tom, že za problémy môžu v prvom rade zločinci, ktorí využili príležitosť. A príde aj na diskusiu o sociálnych otázkach. Dá sa hovoriť o pravicovej a ľavicovej odpovedi na vzniknutú situáciu. Vláda bude pravdepodobne tvrdiť, že polícia má dosť prostriedkov a nepokoje sú dielom kriminálnikov. Bude však na ňu veľký tlak. Ľudia sú trocha vystrašení a budú chcieť, aby polícia zasiahla.

Znamená to tvrdší prístup bezpečnostných zložiek?
Zdá sa, že všetko spustila smrť muža z Tottenhamu. Ešte nie je úplne jasné, či polícia v tomto prípade postupovala správne. Lenže, keď bezpečnostné zložky zasiahnu tvrdšie proti nepokojom, môže dôjsť aj k silnejšej odpovedi. V oblastiach, o ktorých hovoríme, existuje dlhodobá nedôvera k postupu úradov.

Budú nepokoje pokračovať, rozšíria sa?
Začalo sa to v Tottenhame, v druhú noc sa nepokoje rozšírili v Londýne, v tretiu pokračovali ďalšími miestami v krajine. Polícia bude asi lepšia pripravená, ale násile pravdepodne uvidíme na miestach, ktoré sa podobajú chudobným oblastiam, o ktorých sme hovorili. Môže to byť Manchester, Newcastle, možno Cardiff či Glasgow.

2 debata chyba