Vo Varnsdorfe vyšli miestni do ulíc. Kriminality Rómov už majú dosť

Päťsto ľudí pochodovalo dve hodiny v českom Varnsdorfe, chceli sa dostať k ubytovniam Rómov. Na námestí sa ich zišlo asi 250, k davu sa po ceste mestom pridávali ďalšie stovky ľudí. Mesto ich počet odhadlo na päťsto.

03.09.2011 22:05
Varnsdorf, Česko, protest proti Rómom Foto:
Obyvatelia českého Varnsdorfu pochodovalo mestom na protest proti narastajúcej kriminalite miestnych Rómov.
debata (81)

Polícia nakoniec pred 19:00 uzavrela všetky ulice vedúce k ubytovni a protestujúcich zastavila. Protestné zhromaždenie proti rastu kriminality Rómov v tzv. Šluknovskom výbežku zvolalo bez oficiálneho ohlásenia neonacistické hnutie Slobodná mládež. Pri ubytovni sa už od dopoludnia zhromažďovali miestni Rómovia, chceli sa brániť prípadnému útoku.

Dav sa zišiel na námestí a odtiaľ sa dal na pochod k ubytovni, kde ich čakalo okolo 150 miestnych Rómov. Polícia sa postupu snažila brániť a v uliciach sa rozpútala pozičná vojna. Keď čelo sprievod narazilo na policajných ťažkoodencov, zvyšok sa odklonil a miesto obišiel inými uličkami. Na jednom z mostov cez Mandavu sa čelo sprievodu dokonca pokúšalo preraziť policajný kordón, po niekoľkých metroch však ťažkoodenci jeho postup zastavili.

Polícia situácia ovláda až približne hodinu po tom, čo sa dav vydal z námestia na pochod, keď sa ľudia snažili dostať k ubytovni okolo textilnej továrne Velveta. Len asi 50 metrov od ubytovne prehradila ulicu zaparkovanými dodávkami a dav uzavrela z oboch strán. Časť pochodujúcich, predovšetkým dievčatá a deti, z obkľúčenia postupne policajti prepustili a nakoniec pustili aj zvyšok davu. Jeho časti sa síce ešte pokúsili preniknúť k ubytovni z iných strán, všetky prístupové cesty však už boli uzatvorené. Situácia sa okolo 19:00 začala upokojovať.

Miestni vyčítali policajtom, prečo tak, ako... Foto: ČTK
Varnsdorf, Česko, protest proti Rómom Miestni vyčítali policajtom, prečo tak, ako teraz Rómov, nechránili ich pred rómskymi útokmi.

Je to už druhá demonštrácia, ktorá sa v šestnásťtisícovom meste v krátkej dobe uskutočnila. V piatok prešlo mestom tiež zhruba päťsto ľudí, ktorí protestovali pri neprispôsobivým, najmä Rómom.

Kde ste boli, keď ste nás mali chrániť, kričal dav na policajtov

„Miestni sú už veľmi nahnevaní. Je to dlhoročný, nedostatočne riešený problém, ktorý privádza ľudí na ulicu,“ povedal hovorkyňa varnsdorfskej radnice Romana Macová. „Tie dva tábory ľudí by proti sebe za normálnych okolnosti nestáli, dovolila to deravá legislatíva a generačný posun, máme tu generáciu detí, ktorá nevidela svojich rodičov pracovať,“ dodala. Mesto už pripravuje aspoň čiastkové opatrenia podľa vzoru Litvínova, napríklad zákaz popíjania alkoholu na verejnosti.

Miestni vnímajú policajný zásah ako ďalšie príkorie, ktoré musí biela majorita v tomto regióne pretrpieť. „Kde ste boli, keď ste mali chrániť nás?“ znel najčastejší výkrik z davu smerom k policajtom.

Pochodujúcich viedla skupina niekoľko desiatok mladých ľudí, podľa vzhľadu priaznivcov extrémistických skupín. Väčšinu však tvorili miestni obyvatelia. „Opäť bolo v dave veľa žien a detí, preto sme nemohli zasiahnuť tvrdšie,“ povedala krajská policajná hovorkyňa Jarmila Hrubešová. Situáciu z výšky monitoroval aj policajný vrtuľník.

Chránení Rómovia demonštrujúcich za oknami provokovali

Pred ubytovňou už pred demonštráciou sa začali zhromažďovať Rómovia. Zišlo sa ich podľa odhadov vyše sto a navzájom sa výkrikmi uisťovali a hecovali, že sa prípadnému útoku ubránia. Keď sa pochod priblížil na dohľad k ubytovni, Rómovia v oknách zablokovaným demonštrantom mávali a provokovali ich.

Rómovia sa zhromaždili pred ubytovňou a čakali... Foto: ČTK
Varnsdorf, Česko, protest proti Rómom Rómovia sa zhromaždili pred ubytovňou a čakali na demonštrujúcich.

Ubytovňa Šport je pôvodne malomestský hotel, starý rohový dom z prvej polovice 20. storočia. V súčasnosti ho obýva početná rómska komunita a býva okolo nej živo pravidelne dlho do noci.

V tomto českom regióne v posledných mesiacoch rastie napätie medzi starousadlíkmi a Rómami, ktoré tam nasťahovali realitné kancelárie špekulujúce s bytmi. Situácia sa vyostrila začiatkom augusta, keď skupina Rómov zaútočila mačetami na hostí herne v Novom Bore. O dva týždne potom údajne skupina až dvadsiatich Rómov zaútočila na oveľa menšiu skupinku v Rumburku. Minulý týždeň sa protirómsky zamerané demonštrácie, pri ktorých musela zasahovať aj polícia, uskutočnili na niekoľkých miestach na severe Čiech.

81 debata chyba