Fidesz dá právo voliť zahraničným Maďarom

V Maďarsku budú môcť voliť aj zahraniční Maďari s maďarským občianstvom. Ako informoval maďarský spravodajský portál origo.hu dohodli sa na tom vládne strany Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana. Zatiaľ však nie je rozhodnuté, či zahraniční Maďari budú voliť straníckych kandidátkov alebo budú mať svojich.

08.09.2011 18:03
Maďarsko, Budapešť Foto:
Budapešť.
debata (100)

Slovenských politikov správa zaskočila.  Poslanec KDH Martin Fronc označil získanie volebného práva pre zahraničných Maďarov za veľmi vážny krok, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou zhorší vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Poslanec zahraničného výboru parlamentu za SDKÚ Pavol Kubovič sa nechcel priamo k iniciatíve vládnych strán v Maďarsku vyjadrovať. Zdôraznil však, že je dôležité, aby európske inštitúcie konečne pochopili, čo sa deje a začali konať voči Maďarsku.

„Ak môže maďarská menšina na južnom Slovensku voliť zástupcov v maďarskom parlamente, ide o začatie procesu začleňovania južného Slovenska do jedného celku – veľkého Maďarska.,“ vyhlásil zase líder SNS Ján Slota

Predseda klubu Mostu-Híd László Solymos bol zatiaľ pri komentovaní volebného práva zahraničných Maďarov zdržanlivý. Podotkol, že ak o tom maďarský parlament rozhodne, tak to bude mať vplyv na spoločenský a politický život v Maďarsku, nie na susedné krajiny. Kriticky však poznamenal, keby bol maďarský občan, prekážalo by mu, že v krajine kde žije, by rozhodovali o jeho budúcnosti takí ľudia, ktorí v nej nežijú. 

 
100 debata chyba