Zvon na Ground Zero pripomenul obete 11. septembra 2001

Na mieste niekdajších mrakodrapov Svetového obchodného centra, známom po 11. septembri 2001 ako Ground Zero, zvonil zvon v tichu na pamiatku obetí teroristického útoku spred desiatich rokov. Spolu s pozostalými sa na pietnom akte zúčastnili prezident USA Barack Obama a bývalý prezident George W. Bush.

11.09.2011 15:18 , aktualizované: 19:01
Ground Zero, Obama, Bush, 11. september 2001 Foto:
Prezident USA Barack Obama a exprezident George Bush na spomienkovom podujatí na pamiatku obetiam teroristických útokov 11. septembra 2001.
debata (9)

Pred desiatimi rokmi teroristi uniesli štyri lietadlá amerických spoločností; prvé dva stroje narazili do dvoch mrakodrapov Svetového obchodného centra v New Yorku, tretie do budovy Pentagonu vo Washingtone. Štvrté lietadlo sa zrútilo neďaleko Pittsburghu.

Americký prezident Barack Obama dnes s manželkou Michelle postupne prichádza na všetky štyri miesta.

Manhattan ako pevnosť, Obama a Bush za nepriestrelným sklom

Dolná časť Manhattanu sa premenila na prísne stráženú pevnosť. Pätnásť blokov obkľúčila polícia, nad hlavami nepretržite lietali helikoptéry. Miesto bolo vyhradené iba pre účastníkov spomienkovej slávnosti. Sú medzi nimi príbuzní mŕtvych newyorských hasičov a policajtov a ďalší pozostalí, často s obrázkami svojich mŕtvych blízkych v rukách. Ku Ground Zero prišiel aj starosta New Yorku z roku 2001 Rudolph Giuliani, poslanci a guvernéri.

Spomienka sa začala americkou hymnou, ktorú zaspieval Brooklynský mládežnícky zbor a vztýčením zástavy.  Ako prvý prehovoril starosta New Yorku Michael Bloomberg, ktorý po krátkom uvítaní odovzdal slovo prezidentovi Obamovi.

Šéf Bieleho domu uctil odkaz troch tisícok mŕtvych citáciou z Biblie. „A preto sa nebudeme báť, hoc by sa aj zem zrútila a hory by sa zvalili doprostred mora,“ čítal dojatý prezident zo starozákonného žal­mu.

V New Yorku pri príležitosti desiateho výročia... Foto: Reuters
pamätník, New York, dvojičky V New Yorku pri príležitosti desiateho výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001 otvorili pamätník obetiam týchto útokov. Sú to dva veľké čierne bazény kopirujúce základy dvojičiek, ktorých okraje lemujú čierne dosky s menami obetí.

V priestore Ground Zero, ktorý teraz nesie meno Memorial Plaza, potom dlhé minuty zneli mená všetkých mŕtvych. „Chýbate nám, všetci spomíname, zostanete v našich srdciach,“ zneli z tribúny ceremoniálu pohnuté slová pozostalých. Presne v okamihu, keď pred desiatmi rokmi prvé lietadlo unesené teroristami narazilo na jednu z veží Svetového obchodného centra, zazneli na Ground Zero dva údery zvonu.

Výpočet mien obetí prerušil iba krátky príhovor Georgea Busha, tóny duchovnej hudby a vystúpenie niekoľkých príbuzných ľudí, ktorí 11. septembra 2001 v newyorských dvojičkách prežili svoj posledný deň. Exprezident Bush pozostalým prečítal úryvky z kondolenčného listu, ktorý Abraham Lincoln poslal v roku 1864 matke piatich amerických vojákov padlých v občianskej vojne. Bývalý prezident stál takisto ako Obama počas krátkeho prejavu za silným nepriestrelným sklom.

Otvorili pamätník obetiam

Po Bushovom príhovore stráže slávnostne otvorili pamätník rodinám obetí.  Sú to dva obrie čierne bazény kopírujúce základy dvojičiek, po stenách ktorých steká voda a ich okraje lemujú čierne dosky s menami všetkých obetí.

Ako vznikal pamätník Memorial Plaza

Pietne akty vo Washingtone a pri Shanksville

Spomienkové slávnosti venované obetiam teroristických útokov z 11. septembra 2001 sa dnes uskutočnili aj pri budove amerického ministerstva obrany vo Washingtone, kde pred desiatimi rokmi teroristi s uneseným lietadlom usmrtili 184 ľudí. Ceremoniál, kterého sa zúčastnil viceprezident Joseph Biden a minister obrany USA Leon Panetta, začal spevácky zbor amerického vojenského námorníctva.

„Vďaka vašim obetiam sme dnes silnejší a bezpečnejší. Nikdy nezabudneme na cenu, ktorú ste za to zaplatili. Myslíme na vaše rodiny, na tisíce vojnových veteránov, na životy položené za našu slobodu,“ povedal v prejave Panetta.
Emotívnym prejavom vzdal hold obetiam teroristov viceprezident Bi­den.

Minuta ticha nastala dnes aj pri malej pennsylvánskej obci Shanksville, kde sa 11. septembra zrútilo lietadlo so štyridsiatimi Američanmi na palube. Stráň pri lese sa  stala miestom pietnej spmienky na čin ľudí, ktorí sa na palube lietadla postavili teroristom. Ich boj sa skončil v troskách medzi kopcami centrálnej Pennsylvánie, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa im podarilo odvrátiť omnoho horšiu katastrofu. Teroristi mierili do Washingtonu, na budovu Kapitolu či na Biely dom.

Let 93 spoločnosti United Airlines sa skončil pádom neďaleko Pittsburghu a úder bol taký silný, že sa všetky pozostatky mŕtvych dodnes nepodarilo nájsť. Memoriálny komplex, ktorý sa na mieste katastrofy buduje, je preto zároveň hrobom ľudí, o ktorých dnes celé Spojené štáty hovoria ako o hrdinoch.

„Amerika prešla týmto desaťročím spôsobom, ktorý zodpovedá jej charakteru,“ povedal dnes v americkej televízii NBC prezident Obama. „Urobili sme chyby, niektoré veci neprebehli tak rýchlo, ako mali. Vcelku sme však v boji s Al-Kájda obstáli, zachovali sme svoje hodnoty a potvrdili svoj charakter,“ povedal prezident

Obama bol dojatý scénou na Ground Zero

Americký prezident Barack Obama bol dojatý dôstojným priebehom udalostí počas spomienkovej ceremónie na mieste, kde do 11. septembra stáli budovy Svetového obchodného centra (WTC). Novinárom to povedal jeho hovorca Josh Earnest počas letu do Pittsburghu v Pensylvánii, kam si Obama išiel pripomenúť obete letu číslo 93. Podľa jeho slov sa Obama vyjadril, že pamätník na Ground Zero pozostávajúci z fontán na mieste „dvojičiek“ je dôstojný a výstižný. Šéfa Bieleho domu a jeho manželku dojalo aj čítanie mien obetí a predovšetkým účasť detí, ktorých blízki príbuzní zahynuli presne pred desiatimi rokmi.

Obama sa po krátkej účasti v New Yorku presunul do Shanksvillu, miesta pádu lietadla United Airlines číslo 93. Následne sa presunie do Pentagonu a neskôr vo Washingtonu ocení „služby a obetu“ Američanov v uniformách.

Američania spomínajú na obete teroristických...
Američania spomínajú na obete teroristických...
+12Američania spomínajú na obete teroristických...
9 debata chyba