Nálety NATO na Syrtu zabili vyše 2000 ľudí, tvrdí Kaddáfího hovorca

Hovorca bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v sobotu vyhlásil, že nálety NATO na Syrtu zabili za uplynulých 17 dní vyše 2000 ľudí.

17.09.2011 18:39
Líbya, povstalci Foto: ,
Líbyjský povstalec streľa na Kaddáfího politickú budovu v meste Mahruga.
debata (25)

Kaddáfí je v Líbyi, odkiaľ riadi boje proti povstaleckej dočasnej vláde, uviedol ďalej Músá Ibráhím v rozhovore s agentúrou Reuters. Žiadne z týchto tvrdení nie je možné nezávisle overiť. Severoatlantická aliancia vyhlásila, že v Syrte útočí len na vojenské ciele.

Kaddáfího hovorca tiež povedal, že viac ako 30 rakiet NATO zasiahlo v noci na sobotu obytné budovy a hotel v Syrte. Zahynulo vraj 354 ľudí, 700 bolo zranených a 89 je nezvestných.

NATO v reakcii na tvrdenia Ibráhíma uviedlo, že v noci v Syrte útočilo len na jednoznačne vojenské ciele. Napriek tomu však vraj tvrdenia o mŕtvych civilistoch preverí rovnako ako vo všetkých podobných prípadoch.

Ibráhím ďalej vyhlásil, že Kaddáfího sily majú stále dostatok zbraní a sú pripravené bojovať ešte mesiace.

Jeho slová ako by potvrdzoval aj piatkový ústup bývalých povstalcov z mesta Baní Valíd po tvrdých stretoch s oddielmi vernými Kaddáfímu. Baní Valíd zostáva popri mestách Sabhá a Syrta jedným z mála, ktoré stále ešte nemajú jednotky Prechodnej národnej rady (NTC) pod kontrolou.

Podľa správ z miesta to nevyzerá, že by sa v najbližšej dobe na Baní Valíd znovu pokúsili zaútočiť. Skôr podľa Reuters vyčkajú, až k mestu dorazia posily v podobe asi 1000 mužov, ktorí vraj k miestu smerujú z rôznych častí Líbye.

Ťažké boje sa podľa agentúry AP naopak zvádzajú o mesto Syrta, kde sa tak ďalej sťažuje humanitárna situácia miestnych obyvateľov.

25 debata chyba