Kaddáfiho vojaci stratili už aj Syrtu

Sily líbyjskej prechodnej vlády vo štvrtok oznámili, že sa v meste Syrta zmocnili posledných pozícií kontrolovaných zvyškami armády zvrhnutého diktátora Muammara Kaddáfího.

20.10.2011 12:36
Líbya, povstalci Foto:
Ilustračné foto
debata

„Syrta je oslobodená. Už tam nie sú viac žiadne Kaddáfího sily,“ uviedol plukovník Júnus al-Abdalí, ktorý velil operáciám vo východnej časti mesta. Podľa jeho slov teraz prenasledujú vojakov, ktorí sa snažia utiecť.

Syrta, rodné mesto Kaddáfího, bolo poslednou významnou baštou síl starého režimu. Vojaci Dočasnej národnej rady o ňu bojovali celé týždne. Najväčšou prekážkou k úplnému dobytiu mesta boli ostreľovači ukrytí v domoch, pričom situáciu komplikovala aj prítomnosť civilistov, ktorých nechceli ohroziť. Obkľúčené zvyšky Kaddáfího armády ukrývajúce sa v Syrte nemali šancu na víťazstvo, boli však dobre vyzbrojené a vládnym vojakom spôsobovali každodenné straty.

Dobytie Syrty znamená konečné víťazstvo novej armády nad Kaddáfím, ktorý sa stále ukrýva na neznámom mieste. Dočasná vláda sa dohodla so Severoatlantickou alianciou, že po vyhlásení víťazstva okamžite otvorí medzinárodné aj domáce letecké trasy do Bengází, Tripolisu a Misráty, čím sa ukončí platnosť bezletovej zóny nad Líbyou, ktorej dodržiavanie strážia vzdušné sily NATO.

debata chyba