Kaddáfímu ostal Korán, cestoviny a ryža

Zvrhnutý plukovník Muammar Kaddáfí zahynul za stále nevyjasnených okolností. Pravda síce je, že vzbúrenci predstavili už druhého zaručene nezaručeného "hrdinu", ktorý vraj poslal na druhý svet aj keď diktátora, ale predsa len sedemdesiatročného starca, ktorý nekládol odpor. Známe však je, ako si zvrhnutý líder krátil chvíľu v očakávaní smrti v obkľúčenej rodnej Syrte.

25.10.2011 08:13
Al-Ghiran Foto:
Veliteľ povstaleckej jednotky Al-Ghiran ukazuje na tlačovej konferencii v Misuráte osobnú zbraň zvrhnutého vládcu Muammara Kaddáfího.
debata

"Hrdinovia“ z obrazovky

„Toto je skutočný hrdina. On zastrelil tyrana,“ ukazujú povstalci na videu zverejnenom televíznym kanálom SKY na jedného zo spolubojovníkov. „Hrdina“ ochotne pózuje pred objektívom kamery, ukazuje svoju zbraň a potvrdzuje slová kolegov. Je o niečo starší ako jeho osemnásťročný predchodca, ktorý tiež tvrdil, že zabil plukovníka. A ako „dôkaz“ ukazoval všetkým pozlátenú osobnú zbraň niekdajšieho lídra. Napriek tvrdeniam oboch rebelantov šéf dočasnej vlády Mustafa Džalíl aj v pondelok tvrdil, že nie je stále jasné, za akých podmienok Kaddáfí zahynul a kto vystrelil smrteľné rany. Podľa AFP zároveň potvrdil, že kabinet vytvoril komisiu, ktorá má vyšetriť smrť niekdajšieho lídra. Podľa nedeľňajšej pitvy ju mohla spôsobiť jedna z dvoch rán po projektile vystrelenom z bezprostrednej blízkosti. Prvý skončil v oblasti žalúdka a stopy po druhom projektile objavili patológovia pod ľavým uchom Kaddáfího. Práve preto organizátori „anatomického cirkusu“ v mrazničke jedného z obchodov na trhovisku v Syrte otočili hlavu diktátora tak, aby pri fotografovaní s mŕtvolou nebolo vidieť zranenie na hlave.

Kaddáfí mnohé nechápal

Prečo nie je elektrický prúd? Prečo netečie voda? Prečo Líbyjčania proti mne povstali? To sú len niektoré otázky, ktoré si plukovník kládol v čoraz stiahnutejšej slučke blokovanej Syrty. Denník The New York Times o tom informoval Mansúr Zaú, jeden z blízkych spolupracovníkov zvrhnutého lídra. Kaddáfí sa podľa neho musel často sťahovať z domu do domu. Najbližšie okolie mu čoraz ťažšie zháňalo jedlo. Často sa zvrhnutý líder musel uspokojiť iba s ryžou alebo cestovinami. Navyše počas jedného z útokov povstalcov stratili kuchára, a tak si museli sami variť.

„Vyzývali sme vodcu, aby opustil Líbyu. Vždy to odmietol s tým, že Líbya je jeho vlasťou,“ tvrdil Zaú. Pritom vraj nikdy nezabudol pripomenúť, že „moc som odovzdal v roku 1977“. Narážal tým na svoje opakované tvrdenie, že moc odovzdal Líbyjčanom. Podľa plukovníka Mansúra Zaúa Kaddáfí nezasahoval do bojov. Čítal vraj Korán a jediný kontakt so svetom mal cez satelitný telefón. „Ním tlmočil vyhlásenia rozhlasom a televíziám,“ potvrdil Zaú denníku.

Ostali mu dva domy

Posledné hodiny pred zabitím Kaddáfí a jeho najbližšie okolie striedali ako úkryt iba dva domy. Napokon sa rozhodli, že 20. októbra o 3.00 opustia mesto. Ibaže zlá organizácia operácie zapríčinila zdržanie, a tak sa kolóna asi 40 vozidiel pohla až o 8.30.

„V Toyote Land Cruiser s Kaddáfím sedel šéf jeho bezpečnosti, jeden z jeho príbuzných ja a vodič,“ povedal americkému denníku plukovník Zaú. Vraj asi po polhodine zasiahla konvoj raketa, ktorá dopadla neďaleko vozidla vezúceho plukovníka. Spolu so sprievodom sa následne pokúšali utiecť z miesta streľby. „Prišli sme až k nejakej farme, následne k hlavnej ceste a nakoniec ku kanalizačnému potrubiu…“ spomína svedok posledných hodín Kaddáfího.

Líbya sa bude riadiť šariátom

Predseda Prechodnej národnej rady Mustafa Džalíl na pondelkovej tlačovej konferencii potvrdil, že v Líbyi chcú do dvoch týždňov zostaviť vládu. Zároveň dal odpoveď všetkým, ktorí dúfali v mierový a demokratický vývoj v krajine po Kaddáfího smrti. Džalíl okrem výzvy na zmierenie a zjednotenie Líbyjčanov totiž zároveň oznámil, že „základom štátu bude islamské právo šariát“. Svoje vyhlásenie sa následne pokúsil „zmäkčiť“ ubezpečením, že „Líbyjčania sú umiernení moslimovia“. Otázne však je, či to platí aj o nekompromisnom kontroverznom práve šariáte.

debata chyba