Papandreu: Buď dohodu schválime, alebo musíme odísť z eurozóny

Grécky premiér Jorgos Papandreu večer priznal, že jeho krajina buď prijme podmienky plynúce z minulotýždňovej dohody lídrov EÚ, alebo bude musieť opustiť eurozónu.

03.11.2011 10:10 , aktualizované: 20:44
Jorgos Papandreu Foto:
Grécky premiér Jorgos Papandreu odchádza po rokovaní s lídrami EÚ pred nadchádzajúcim stretnutím na summite lídrov skupiny G20 v Cannes.
debata

Podľa jeho slov by neschválenie dohody v parlamente, jej odmietnutie v referende či usporiadanie predčasných parlamentných volieb znamenalo opustenie spoločnej európskej meny. Premiér počas svojho prejavu na zasadnutí poslaneckého klubu vládneho Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) taktiež privítal začiatok novej politickej kultúry v Grécku, čím reagoval na ochotu opozície zahlasovať za schválenie ťažko vybojovanej dohody.

„Grécko musí prijať európsky plán. Predčasné voľby by boli katastrofou,“ povedal grécky líder, pre ktorého je piatkové schválenie dohody spojené s vyslovením dôvery jeho kabinetu v parlamente obzvlášť dôležité. Úspešné hlasovanie podľa jeho slov zabezpečí, že vládne návrhy budú mať v parlamente šancu na úspech.

Demisiu nepodal, na vypísaní referenda už netrvá

Grécky premiér oproti očakávaniam a napriek výzvam svojich spolustraníkov nepodal demisiu. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje. Správu neskôr potvrdilo aj vysielanie gréckej verejnoprávnej televízie.

Papandreu sa ocitol pod tvrdou paľbou členov svojej strany PASOK, niekoľkých ministrov aj pravicovej opozície po tom, čo začiatkom týždňa ohlásil referendum, ktoré by malo rozhodnúť o zotrvaní Grécka v eurozóne a prijatí záchranného balíka EÚ. Návrh vydesil západných politikov a vniesol chaos do agendy summitu skupiny G20, ktorý sa koná vo francúzskom Cannes.

Na vypísaní referenda Papandreu napokon trvať nebude, ak sa v parlamente podarí zabezpečiť široká podpora pre schválenie dohody európskych lídrov z minulotýždňového summitu Európskej únie. Premiér sa tak vyjadril počas mimoriadneho zasadnutia vlády. Hľadaním definitívnej dohody s opozíciou poveril dvoch lídrov PASOK s tým, že ak sa ju podarí dosiahnuť, ľudové hlasovanie sa nebude musieť konať.

„Budem rád, ak nepôjdeme do referenda, ktoré nikdy nebolo cieľom samým o sebe. Som však rád, že táto diskusia prinajmenšom priviedla mnoho ľudí k rozumu,“ povedal Papandreu, ktorý potvrdil, že zotrvanie Grécka v eurozóne nikdy nebolo spochybnené.

Papandreu dopoludnia v reakcii na ostré protesty zvolal mimoriadnu schôdzu vlády. Médiá špekulovali, že premiér sa rozhodol odstúpiť a uvoľniť cestu pre vytvorenie novej koaličnej vlády, ako to žiada opozícia aj veľká časť poslancov jeho vlastnej strany.

„Premiér neodstúpi, nerezignuje ani vláda. Papandreu podľa programu popoludní prehovorí v ​​parlamente,“ povedal agentúre Reuters vládny zdroj.

Premiéra vyzval na ostúpenie predseda najsilnejšej gréckej opozičnej strany Nová demokracia Antónis Samarás. Svojmu protivníkovi povedal, aby „odstúpil a zameral sa na vytvorenie prechodnej vlády“, ktorá krajinu dovedie k predčasným voľbám.

Papandrea pritom obvinil z „vydierania, klamstiev a lipnutia na moci“. „Pán Papandreou nechce odstúpiť, ale on musí odstúpiť, aby odovzdal moc ľudu,“ povedal líder strany, ktorá má najvyššie šance zvíťaziť v najbližších parlamentných voľbách.

Odpor proti postupu premiéra zjednotil mnoho koaličných a opozičných zákonodarcov. Skupina približne tridsiatich poslancov gréckej vládnej strany PASOK i pravicovej opozície podpísala petíciu proti usporiadaniu referenda, ktoré Papandreu navrhuje. Podľa signatárov by mala byť vytvorená koaličná vláda národnej jednoty a vypísané predčasné voľby.

„Považujeme vytvorenie vlády národnej jednoty za nevyhnutný predpoklad pre dosiahnutie celonárodných cieľov a pre čo najrýchlejší a najbezpečnejší prechod k voľbám,“ uvádza sa v dokumente.

Ďalšie peniaze potrebujeme do 15. decembra, urguje minister

Grécko potrebuje ďalšiu časť medzinárodnej finančnej pomoci do 15. decembra. Vyhlásil to grécky minister financií Evángelos Venizelos. Podľa jeho slov si táto osemmiliardová finančná injekcia vyžaduje politický konsenzus a volá po predčasných voľbách.

Ďalšie peniaze však „absolútne potrebujeme“, dodal Venizelos v reakcii na pozastavenie platnosti rozhodnutia o vyplatení ďalšej tranže pre Grécko, ktoré v pondelok Európu šokovalo plánom usporiadať referendum o minulotýždňovej dohode európskych lídrov. Šéf gréckeho rezortu financií zároveň vyzval vládu, aby kategoricky vylúčila vypísanie ľudového hlasovanie o ťažko vybojovanej dohode a urobila všetko pre jej naplnenie.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

debata chyba