CIA vo veľkom sleduje Twitter a Facebook, sleduje nálady vo svete

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) vo veľkom sleduje sociálne siete Twitter a Facebook. Získané informácie kombinuje s poznatkami z novín, televízneho vysielania, miestnych rozhlasových staníc a snaží sa napríklad zisťovať, či dokonca predvídať globálne trendy a nálady.

04.11.2011 17:35
facebook, internet
Ilustračné foto
debata (11)

Analytický tím, ktorý pracuje na sledovaní sociálnych sietí a ďalších zdrojov, v tajnej službe nazvali podľa prevažujúceho typu vzdelania jeho členov „pomstychtivými knihovníkmi“. Sídlia v „anonymnej priemyselnej zóne“ v štáte Virginia v „nenápadnej“ tehlovej budove, uviedla agentúra AP. Analytici napríklad denne sledujú až päť miliónov správ odoslaných prostredníctvom Twitteru.

Informácie zhromažďujú v rôznych jazykoch, od arabčiny po mandarínsku čínštinu. Dávajú ich do kontextu so správami z rôznych lokálnych novín, ale napríklad aj s odpočúvanými telefónnymi hovormi a snažia sa vytvoriť komplexný obraz o situácii. Ich prácu využívajú najvyšší americkí činitelia v Bielom dome. Mali napríklad vďaka nej v reálnom čase k dispozícii údaje o nálade na Blízkom východe po zabití teroristického vodcu Usama bin Ládina. Analytici tiež napríklad poskytujú predpovede, v ktorom štáte v regióne je najväčšia pravdepodobnosť nepokojov.

Riaditeľ strediska Doug Naquin uvádza, že jeho tím si uvedomoval, že sa blížia protesty v Egypte. Nevedel však, kedy prepuknú. Analytici však podľa Nacquina predpovedal, že „sociálne médiá v Egypte môžu zmeniť pravidlá hry a ohroziť režim“, čo sa neskôr skutočne stalo, keď veľkú úlohu pri zvolávaní tamojších demonštrácií zohral práve Twitter.

Stredisko vo Virginii vzniklo na základe odporúčania komisie amerického Kongresu, ktorá vyšetruje teroristické útoky proti Spojeným štátom z 11. septembra 2001. Zameriava sa najmä na sledovanie teroristických aktivít a šírenie jadrových zbraní. Jeho záber je však oveľa širší, od Číny po náladu na uliciach v Pakistane.

Na úlohe pracuje niekoľko stoviek analytikov, ich presný počet je tajný. Väčšina z nich sídli vo Virginii, časť z nich však pôsobí na amerických ambasádach po celom svete, aby boli bližšie k lokálnemu dianiu.

Analytici, ktorí majú obvykle vyštudované knihovníctvo a ovládajú niekoľko jazykov, sú pri získavaní informácií z otvorených zdrojov veľmi výkonní, uviedol Naquin. Najúspešnejší z nich sa podľa neho podobajú na čudácku hrdinu Lisbeth Salanderovú z románu Muži, ktorí nenávidia ženy, ktorá „dokáže nájsť veci, o ktorých iní ľudia ani nevedia, že existujú“.

Na sociálnej sieti sa stredisko začalo zameriavať po protestoch mladých ľudí proti iránskemu režimu v roku 2009, v ktorej zohral veľkú rolu Twitter. „Perzský jazyk bol vtedy v sociálnych médiách na internete tretím najčastejším jazykom,“ podotkol Naquin.

Informácie zo strediska, ktorý vedie, sa v nejakej podobe objavujú takmer každý deň vo spravodajskom brífingu, ktorý dostáva prezident Barack Obama. Po zabití bin Ládina tak napríklad analytici poslali do Bieleho domu momentku nálad vo svete. Vzhľadom na to, že správy na Twitteri nemusia byť nutne viazané na jednu geografickú oblasť, sledovali skôr jednotlivé jazyky.

Zistili, že väčšina správ v urdštine, ktorou sa hovorí v Pakistane a čínštine bola negatívna. Čína je blízkym spojencom Pakistanu, ktorého predstavitelia americkú akciu odsúdili. Označili ju za narušenie suverenity. Prípad dodnes zaťažuje vzťahy Islamabádu so Spojenými štátmi.
Keď potom Obama neskôr po útku na bin Ládinov úkryt vystúpil s prejavom o vzťahoch s arabským svetom, zaznamenali analytici v sociálnych médiách reakcie na neho v priebehu nasledujúcich 24 hodín. Ukázalo sa, že ľudia v Turecku, Egypte, jemene, Alžírsku, v krajinách okolo Perzského zálivu a v Izraeli ho vnímali negatívne. Podľa správ v arabčine a turečtine pritom Obama nadržiaval Izraelu, kým podľa správ v hebrejčine nadržiaval Arabom. V nasledujúcich dňoch k rovnakému záveru ako analytici CIA dospeli aj médiá a iné zložky amerických tajných služieb.

Stredisko vo Virginii tiež porovnáva svoje analýzy sociálnych médií s výskumami verejnej mienky. Je si totiž vedomé, že sociálne siete môžu používať skôr vzdelanejší ľudia v mestách a informácie tak môžu byť skreslené. Naquin však upozorňuje, že napríklad v Afrike má prístup k sociálnym médiám a telefónom oveľa viac ľudí, ako by sa očakávalo.

11 debata chyba