Taliansko je na hranici katastrofy, s vládou i bez nej

Taliani balansujú na hrane udržateľnosti dlhu s vládnou menšinou aj väčšinou. V stredu úroky z dlhodobých pôžičiek stúpli na kritických sedem percent.

09.11.2011 08:31 , aktualizované: 10:53
Taliansko, kríza, dlhy, burza, Miláno Foto:
Pred burzou v talianskom Miláne stojí takáto plastika od umelca Maurizia Cattelana.
debata (9)

Situácia sa po pondelkových výpredajoch dlhopisov upokojila len mierne, úroky talianskeho dlhu sa však v stredu vyšplhali k neúnosným siedmim percentám, keď už v utorok skočili nad rekordných 6,7 percenta. Výnos kľúčového talianskeho dlhopisu so splatnosťou desať rokov v stredu vzrástol na sedem percent. To je hranica, po ktorej prekonaní museli požiadať o pomoc Gréci, Íri i Portugalci. Pre krajinu sú pritom udržateľné približne 4,5-percentné úroky. Vyššie financovanie by Rím nemohol dlhodobo zvládať.

Hore idú aj dlhopisy s kratšími splatnosťami. Výnos päťročného dlhopisu sa dostal až na 7,2 percenta. To je pre Taliansko nepríjemná správa, pretože plánovalo aukciu päťročných dlhopisov už počas budúceho týždňa.

Okrem druhého najväčšieho dlhu krajiny v eurozóne na úrovni 120 percent výkonu ekonomiky a slabého rastu treba podľa odborníkov za nedôverou investorov hľadať aj politickú situáciu v krajine. „Ak sa zdá, že krajina má schopných politikov, ochotných situáciu riešiť, investori sa toľko neboja. Fakt však je, že talianska politická scéna sa dlhodobo neteší príliš veľkej dôvere,“ povedala Markéta Šichtářová, riaditeľka Next Finance.

Podľa toho sa v utorok správali aj investori, keď krátko po ohlásení straty vládnej väčšiny výnosy dlhopisov stúpli iba mierne a nedosiahli ani denné maximum. „Keď išli v pondelok správy o Berlusconiho rezignácii, výnosy dokonca poklesli, preto by situácia nemusela byť napätá ani v najbližších dňoch,“ konštatoval Ronald Ižip, analytik Trim Broker.

Trhy by tak mohli prípadný pád súčasného premiéra dokonca privítať s vidinou nových opatrení. „Iný líder by pravdepodobne mohol mať väčšiu podporu parlamentu a priniesť viac reforiem,“ povedal podľa agentúry Reuters analytik Marcus Hettinger zo spoločnosti Credit Suisse. Aj keď by bola rezignácia Berlusconiho pre trhy vítaná, nervozitu vzbudzujú obavy z neistoty, ktorá by mohla odovzdávanie moci sprevádzať.

Odborníci upozorňujú, že Taliansko, ktorému musí pomáhať Európska centrálna banka, je v podobnej situácii, v akej žiadali o pomoc eurozónu tri doteraz zachraňované krajiny. „Už sme sa skutočne dostali na veľmi nebezpečné úrovne. Výnosy 10-ročných dlhopisov sú už nad úrovňou, pri ktorej Portugalsko, Grécko a Írsko predávali svoje posledné dlhopisy,“ poznamenal stratég ING Alessandro Giansanti pre agentúru Reuters.

Podľa Ižipa je však Taliansko v trocha inej situácii, keďže je financované najmä z vlastných zdrojov. „To mu dodáva punc stability,“ spresnil Ižip.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba