Vyradí okno Perryho z boja o Biely dom?

Ak by sa texaský guvernér stal prezidentom, niečo by zrušil. Čo, na to si Rick Perry nespomína. Výpadok republikánskeho politika počas televíznej debaty môže definitívne pochovať šance niekdajšieho favorita.

11.11.2011 08:20
Rick Perry Foto:
Rick Perry.
debata (1)

„Keď sa tam dostanem, tri ministerstvá skončili,“ vypočítaval Perry, čo by spravil po nástupe do Bieleho domu. „Ministerstvo obchodu, školstva a … čo bolo to tretie, pozrime sa,“ musel nazrieť do svojich poznámok. Ani odtiaľ nič nevyčítal. Jeho súper Ron Paul mu napovedal, že by mohol zrušiť ministerstvo životného prostredia, čo Perry odkýval.

Na otázku moderátora, či si naozaj nevie spomenúť na názov tretej inštitúcie, texaský guvernér znova zaváhal. „Školstva, obchodu,“ povedal po „našepkaní“ moderátora. „Neviem tú tretiu, prepáčte,“ povedal.

Perry po ohlásení svojej kandidatúry hneď skočil na prvé miesta prieskumov. Úspešný, najdlhšie slúžiaci guvernér Texasu bol prijateľný pre väčšinu republikánov vrátane konzervatívneho krídla. Jeho nepresvedčivé výkony v televíznych debatách ho však odsunuli až na tretie miesto. Po tom poslednom ho už mnohí definitívne odpísali.

„Ešte dobre, že som mal topánky, lebo som do toho naplno stúpil,“ pripustil republikán.

„Jeho kampaň sa skončila,“ citoval Washington Post jedného z Perryho finančných podporovateľov, ktorý nechcel byť menovaný. „Je čas, aby sa vrátil domov. Škoda, pretože má dobrý ekonomický plán, no jednoznačne ho nevie súvisle podať.“

Perry, ktorý má silnú finančnú základňu, však tvrdí, že pošmyknúť sa môže každý a že tento výpadok mu neuškodí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba