Novú taliansku vládu zostaví Mario Monti

Taliansky prezident Giorgio Napolitano poveril zostavením novej vlády uznávaného ekonóma Maria Montiho. Očakáva sa, že ten oznámi zloženie celého kabinetu "národnej jednoty" do pondelkového otvorenia búrz.

13.11.2011 20:07 , aktualizované: 20:47
Mario Monti Foto: ,
Mario Monti.
debata (12)

Doterajší premiér Silvio Berlusconi podal v sobotu demisiu po tom, čo stratil väčšinu vo vládnej koalícii.

Nový kabinet má predovšetkým zaviesť do praxe sériu opatrení, ktoré v parlamente pretlačila končiaca koalícia na čele s Berlusconim. Program hlbokých reforiem zasahuje dôchodkový systém, pracovné právo a celú štátnu správu. Kroky majú vrátiť dôveru v taliansku ekonomiku. Finančné trhy reagovali kladne už na samotné očakávané vymenovanie Montiho.

68-ročný Monti po svojom menovaní vyhlásil, že Taliansko je pripravené poraziť krízu kolektívnym úsilím. Sľúbil tiež, že sa bude snažiť o to, aby Taliansko bolo silným a nie slabým článkom Európskej únie.

Podporu Montimu opäť vyjadril Berlusconi. Po vnútornej búrlivej diskusii podporila vytvorenie novej vlády Montim i Berlusconiho pravicová strana Sloboda ľudu. Zdôraznila však, že tento kabinet má trvať len tak dlho, koľko si vyžiada rýchle zapracovanie potrebných ekonomických reforiem. Predstavitelia strany už skôr uviedli, že sú za predčasné voľby.

Vôľu vystupovať voči Montiho prevažne technokratickej vláde jasne v opozícii vyjadrila z väčších strán len nacionalistická Liga severu, doterajší Berlusconiho koaličný spojenec. Jej šéf Umberto Bossi však pripustil, že liga je aj tak pripravená podporovať niektoré programové body novej vlády, ktorá má zachrániť Taliansko pred finančnou pohromou.

Talianska nádej menom Super Mario Monti

Mario Monti má 68 rokov a narodil sa v severotalianskom meste Varese neďaleko Milána. Ekonomické vzdelanie získal na milánskej univerzite Bocconi a následne odišiel na prestížnu americkú univerzitu Yale. Svoju pedagogickú kariéru začal v 70. rokoch na turínskej univerzite, v polovici 90. rokoch sa stáva dekanom na Bocconi a neskôr aj jej rektorom.

V roku 1994 ho Berlusconiho vláda vybrala na post talianskeho zástupcu v Európskej komisii pre oblasť vnútorného trhu a služieb a o pať rokov neskôr preberá post eurokomisára pre hospodársku súťaž. Počas desiatich rokov v Bruseli si získal povesť zodpovedného a skúseného odborníka. Monti sa podieľal na úspešných výsledkoch procesov voči velkým americkým spoločnostiam ako Microsoft, General Electrics či Honeywell vo veci porušovania nariadení Európskej únie o fungovaní trhu.

Monti má úplne opačný imidž ako jeho predchodca na premiérskom poste Silvio Berlusconi. Talianske médiá ho označujú za muža skromného charakteru a pokojných spôsobov. Niektoré denníky mu už stihli dať prezývku Super Mario.

Monti, ktorý sa môže pochváliť titulom doživotný senátor (člen hornej komory talianskeho parlamentu), je okrem iného medzinárodným poradcom americkej spoločnosti Coca Cola vyrábajúcej nealkoholické nápoje a americkej investičnej bankovej spoločnosti Goldman Sachs. Patrí taktiež medzi lídrov Bilderbergu, známeho zoskupenia vplyvných európskych a severoamerických osobností.

Monti je ženatý a má dve deti.

(SITA)

12 debata chyba