Polícia v USA kontroverzne zasiahla proti študentom, pozrite si video

Pokojná demonštrácia študentov podporujúcich hnutie Okupujte Wall Street skončila v piatok na Kalifornskej univerzite kontroverzným zákrokom polície.

20.11.2011 10:51
demonštrácia, USA, okupácia Foto:
Aktivista drží tabuľu s nápisom Okupujte Oakland počas protestu v centre Oaklandu.
debata (45)

Jeden z príslušníkov policajnej jednotky postriekal sediacich študentov z bezprostrednej blízkosti kore­nistým sprejom a videozáznam zákroku sa počas soboty začal šíriť internetom. Zástupkyňa univerzity označila policajnú akciu za „desivú“, polícia hovorí o „štandardnom postupe“.

Akcie na podporu hnutia protest proti sociálnej nerovnosti a moci bánk prebiehali cez víkend aj na ďalších miestach Spojených štátov. Demonštranti sa zišli napríklad vo Washingtone, kde krátko obsadili historickú budovu v centre mesta. Aktivisti sa vrátili aj do centra Oaklandu, kde minulý týždeň polícia zrušila ich stanový tábor.

Médiá zamestnáva predovšetkým protest študentov v univerzitnom kampuse v meste Davis v blízkosti San Franciska. Tí chceli podporiť svojich kolegov z univerzity v Berkeley, ktoré začiatkom novembra rozohnala polícia obuškov. Študenti však protestujú aj proti zvyšovaniu školného.

Videozáznam na internete ukazuje skupinu sediacich mladých ľudí, ktoré sa postupne niekoľko policajtov snaží prinútiť k odchodu pomocou korenistého spreja. Incident prinútil rektorku univerzity Lindu Katehiovú k zvolaniu tlačovej konferencie, na ktorej označila policajný zásah za neprimeraný. „Použitie korenistého spreja, tak ako je vidieť na videu, nám pripadá desivé a kladie veľa otázok na tému, ako podobné situácie zvládať,“ povedala rektorka.

Polícia trvá na tom, že postupovala podľa smerníc. Podľa nej je použitie spreja v podobných situáciách bežné.

45 debata chyba