Michail Kalašnikov, otec AK-47, protestuje

Predvolebná kampaň v Rusku má nový škandál. Tentoraz ho vyvolal konštruktér fenomenálneho samopalu AK-47 Michail Kalašnikov (92). Konštruktér protestuje proti tomu, aby ruskí komunisti v Samarskej oblasti zverejňovali v uliciach predvolebné plagáty, na ktorých je so svojím menovcom komunistom Leonidom Kalašnikovom.

23.11.2011 10:11
Michail Kalašnikov Foto:
Michail Kalašnikov
debata

Na plagáte je aj text: Kalašnikova volia milióny. Obsahuje aj výzvu: Hlasuj za Kalašnikova! Plagát dopĺňa emblém strany ruských komunistov a fotografia zbrojára s AK-47 v rukách urobená „na pamiatku“ začiatkom októbra v Iževsku. Počas jedného podujatia, ktoré vraj nemalo nič spoločné s voľbami. Dole na plagáte je vlastnoručný podpis zbrojára, ktorý však tvrdí, že ho autori plagátu iba prekopírovali. Podľa Kalašnikova ho komunisti vyrobili bez jeho súhlasu. A tak ešte minulú sobotu adresoval oficiálny protest prokuratúre a ústrednej volebnej komisii.

„Na takúto predvolebnú agitáciu som nedal súhlas. Nemohol som tak urobiť už aj preto, lebo patrím medzi zakladateľov strany Jednotné Rusko a nemám právo agitovať za inú politickú stranu,“ cituje z vyhlásenia zbrojára denník Moskovskij komsomolec. Na druhej strane svoj súhlas už dávnejšie dal Kalašnikov ľuďom, ktorí organizujú predvolebnú kampaň Putina a Medvedeva. Samarský poslanec Leonid Kalašnikov však tvrdí, že súhlas svetoznámeho konštruktéra stranícka organizácia dostala.

„Nielen že súhlasil, ale podpísal aj vyhlásenie, v ktorom podporuje našu stranu,“ cituje portál Pravda.ru kandidáta ruských komunistov. Portál zároveň vyjadril pochybnosti nad pravosťou podpisu. Ako tvrdí, ide o iný rukopis, ako má „pravý“ Kalašnikov. „Ak aj existuje nejaký súhlas, tak ho získali klamstvom,“ tvrdia v okolí konštruktéra zbraní. Samotný Kalašnikov tvrdí, že podpis je síce jeho, ale že ide o faksimile a že nepodpisoval dokument, v ktorom súhlasí s účasťou v predvolebnej kampani ruských komunistov.

Poslanec Leonid Kalašnikov si však myslí, že všetko bolo právne v poriadku a že starý generál čelil tlaku, aby nepodporoval komunistov. Posledné slovo bude mať ústredná volebná komisia, ktorá sa má vyjadriť do piatich dní.

debata chyba