Pomoc slovenskému zdravotníctvu ponúkli iné štáty

Ministerstvo zdravotníctva SR intenzívne komunikuje s okolitými štátmi, ktoré deklarujú, že ak to bude nevyhnuté, Slovensku pomôžu.

30.11.2011 16:04 , aktualizované: 21:47
debata (6)

Ako informovalo tlačové oddelenie rezortu zdravotníctva, nápomocní by nám mohli byť Maďari, Rakúšania, Česi i Poliaci.

Pomoc z Maďarska
* nemocnice v Maďarsku sú pripravené ihneď prijať pacientov zo Slovenska
* v ambulanciách je posilnený personál lekárov v nonstop službe pre prípady zo Slovenska
* aktuálne je k dispozícii na vyslanie na SR 1 anestéziolog, 2 chirurgovia
* v podvečerných hodinách+ zajtra budú vyzývaní k účasti dobrovoľníci, ktorí sa budú hlásiť v k tomu zriadenému stredisku.
Pomoc z Rakúska
Rakúsko, je pripravené prijať pacientov zo SR vo svojich nemocniciach, zatiaľ dobrovoľníkov-lekárov pre vyslanie do SR nemajú.
Pomoc z Českej republiky
* kontakt s MO ČR – pripravených 7 ARO lekárov. Vyslanie vojenských osôb mimo územia ČR je chápané ako vyslanie na operáciu – teda humanitárnu akciu a rozhodnúť o tom musia na mimoriadnom zasadnutí vlády ČR.
* MZ ČR je pripravené pomôcť, momentálne zisťujú počty lekárov (ARO, chir., gyn. -pôrod.,), ktorých by do SR mohli poslať
Pomoc z Poľska
Minister zdravotníctva Poľskej republiky deklaroval, že je pripravený pomôcť. * kontakt s MO ČR – pripravených 7 ARO lekárov.

Maďarská lekárska komora vyzýva doktorov, aby nepomáhali

Maďarská lekárska komora (MOK) vyzvala domácich lekárov, aby nebrali do úvahy výzvu slovenského rezortu zdravotníctva o pomoc, nešli zastúpiť svojich slovenských kolegov a neoslabovali tým „ich boj“. Uviedol to v Budapešti predseda MOK István Éger.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Éger na tlačovej konferencii povedal, že MOK aj Združenie maďarských lekárov (MOSZ) sú solidárne so slovenskými kolegami, ktorí bojujú o zlepšenie svojej situácie. Opatrenia slovenskej vlády, v rámci ktorých „používa voči lekárom násilie“, označil Éger za bezprecedentné a neprípustné.

Na margo situácie maďarských lekárov povedal, že sa pripravujú na rokovania s vládou, ktoré boli avizované v utorok. Podľa Égera požiadavka zvýšenia mesačnej čistej mzdy maďarských lekárov o 100 000 forintov (324 eur) si vyžaduje nájsť v rozpočte 100 miliárd forintov (324 miliónov eur). Avšak z rozpočtu, ktorého hlavné ukazovatele boli prijaté dnes, nevyplýva, že by tieto zdroje boli k dispozícii.

Maďarské ministerstvo odporúča Slovensku zvolať V4

Štátny tajomník maďarského ministerstva národných zdrojov zodpovedný za zdravotníctvo Miklós Szócska odporučil slovenskému ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi, aby v záujme riešenia krízovej situácie zdravotníctva na Slovensku bolo zvolané stretnutie šéfov rezortov zdravotníctva krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Podľa tlačovej agentúry MTI Szócska v Budapešti pred novinármi oznámil, že Slovenská republika požiadala Maďarsko o pomoc. Keďže podľa jeho slov ide o krízovú situáciu v oblasti ľudských zdrojov, ktorá je výsledkom problémov trvajúcich niekoľko desiatok rokov, je potrebné sa ňou zaoberať dlhodobo na úrovni Európskej únie a krajín V4.

„Medzi krajinami vznikne zomknutie, podobne ako tomu je aj medzi odborármi,“ dodal Szócska.

6 debata chyba