Líbyjská revolúcia sa ešte neskončila

Po zvrhnutí dlhoročnej vlády plukovníka Muammara Kaddáfího a jeho zavraždení pokračuje v Líbyi revolučná fraška. Boj o skutočnú politickú moc sa prejavuje hlavne v Tripolise.

11.12.2011 11:19
Líbya, povstalci, Syrta Foto: ,
Ilustračné foto
debata (32)

Najnovšie to ukázal sobotňajší pokus zastreliť Chalífa Haftára, veliteľa revolučnej armády a následným obsadením letiska Mitga. Pri útoku podľa agentúr utrpeli zranenie dvaja ľudia. Viaceré zdroje tvrdia, že za spomenutým „postrevolučným“ pohybom sú predovšetkým ozbrojenci zo západolíbyjskeho Zintánu. Teda povstalci, v rukách ktorých je dodnes Sajáf, syn Kaddáfího.

„Asi tritisíc príslušníkov brigády parádnym pochodom vošlo do objektu letiska a má ho pod kontrolou. Podľa dočasnej vlády nie je stále jasné, aký cieľ má ich konanie,“ informoval portál Mignews. V tejto súvislosti agentúry pripomínajú snahu nového kabinetu vyčistiť predovšetkým Tripolis od ozbrojencov. Má sa tak stať do konca roku. Dôvodom sú práve opakujúce sa prestrelky medzi niekdajšími revolučnými spolubojovníkmi, ktorých počas „revolúcie“ spájal jediný cieľ – likvidácia plukovníka Kaddáfího. V súčasnosti si ale nevedia prísť na meno. Časť ozbrojencov síce začlenili do novovznikajúcej armády a polície, ale veľa ich ostalo na „revolučnej voľnej nohe“. O odzbrojení a návratu do oblasti pôvodu nechcú ani počuť.

Velenie tzv. Líbyjskej národnej armády, do ktorej patrí aj Tripoliská brigáda evars (vojakov – revolucionárov) tvrdí, že na brigádu zaútočili „zintánski evars“. Predstavitelia zintánskej brigády tvrdia presný opak.

„Po obsadení letiska na nás zaútočili posádky troch vozidiel tripoliskej brigády,“ informoval Abú Bakr Al Ahraš, hovorca síl okupujúcich strategický objekt. Podľa jeho slov útočníci skonfiškovali dve vozidlá, zlikvidovali kontrolné stanovisko a zranili dvoch príslušníkov zintánskej brigády a ďalších dvoch zatkli. V posledných hodinách veliteľ brigády rokuje o ich prepustení. Nie je vylúčené, že ide o dvoch bojovníkov, ktorí sa podieľali na sobotňajšom útoku na veliteľa armády.

32 debata chyba