Jadrové reaktory vo Fukušime sa podarilo ochladiť

Jadrové reaktory japonskej elektrárne Fukušima, ktorú v marci zničilo zemetrasenie a následná vlna cunami, sa podarilo ochladiť natoľko, že z nich už neuniká významné množstvo radiácie. V piatok to oznámil japonský premiér Jošihiko Noda. Likvidácia všetkých následkov jadrovej havárie však podľa neho potrvá desiatky rokov.

16.12.2011 10:04
debata

„Aj keby sa stalo niečo neočakávané, situácia je teraz taká, že úroveň radiácie v areáli elektrárne môže byť udržiavaná na nízkej hladine,“ citovala Nodu agentúra Reuters.

Reaktory sa podarilo ochladiť do takej miery, že voda používaná na chladenie jadrového paliva už nedosiahne bodu varu, takže sa palivo nemôže znovu zahriať na nebezpečnú úroveň. Podľa odborníkov je to významný míľnik v likvidácii jadrovej havárie, ktorá bola najhorším únikom rádioaktivity od nehody v Černobyle.

Schladenie reaktorov bolo aj jednou z vládnych podmienok na to, aby sa mohli domov vrátiť obyvatelia evakuovanej oblasti v okruhu 20 kilometrov okolo elektrárne. Do svojich domovov tak zrejme čoskoro bude môcť zamieriť až 80.000 ľudí.

Japonsko chce poškodenú elektráreň úplne rozobrať, čo však podľa odborníkov potrvá niekoľko desaťročí. Náklady sa podľa agentúry Reuters vyšplhajú na zhruba 50 miliárd dolárov.

debata chyba