V Holandsku v cirkevných inštitúciách zneužili tisícky detí

Katolícka cirkev v Holandsku má na krku rozsiahly škandál. Ukázalo sa, že pedofília v jej radoch nadobudla obrie rozmery. Vyplýva to zo správy nezávislej vyšetrovacej komisie, ktorá preskúmala podozrenia z dlhoročného sexuálneho zneužívania mladistvých osôb. "Cirkev o tom vedela, ale nepodnikla žiadne kroky. Nič sa nespravilo, aby sa predišlo sexuálnym škandálom," citoval server Dutch News šéfa komisie Wima Deetmana.

17.12.2011 07:00
Emmerich Weissenberger Foto: ,
Katolícka cirkev čelí obvineniam z pedofílie vo viacerých štátoch západnej Európy. Na protest proti zneužívaniu neplnoletých sa rakúsky umelec Emmerich Weissenberger ako Ježiš Kristus v apríli 2010 symbolicky pripútal nad vchod do Svätoštefanskej katedrály vo Viedni. Najnovší úder zasadila tejto cirkvi vyšetrovacia správa o zločinoch v Holandsku.
debata (10)

Výbor sa zaoberal rokmi 1945 – 1985. Dospel k šokujúcim zisteniam. Z ankety usporiadanej medzi takmer 34-tisíc osobami vyplynulo, že v danom období sa každý desiaty človek stal obeťou pohlavného zneužitia. „V prípade tých, ktorí boli vychovávaní v katolíckych zariadeniach, to zažil každý piaty opýtaný,“ píše sa súhrne správy, ktorá má 1 100 strán.

Komisii sa podarilo identifikovať približne 800 kňazov, mníchov a ďalších ľudí pracovne spojených s katolíckou cirkvou, ktorí mali prsty v týchto nechutnostiach. „Nažive je z nich 105 osôb,“ tvrdí správa.

Deetman naznačil, že celkový počet sexuálne zneužívaných mladistvých bol závratný. „Odhadujeme to na 10-tisíc až 20-tisíc prípadov,“ citoval ho holandský rozhlas. K zneužívaniu dochádzalo v katolíckych školách, seminároch a sirotincoch. Deetman dodal, že niekoľko tisíc osudov bolo veľmi ťažkých.

Správa poukázala na príčiny, pre ktoré seriály škandálov svojho času hneď nevyplávali na povrch. Cirkev mala skostnatené nástroje riešenia, obávala sa pobúrenia verejnosti a v neposlednom rade niesli zodpovednosť aj rodičia. Ak sa im deti zdôverili, často im neverili – ako dospelí dali za pravdu tým, ktorí vychovávali ich potomkov. Pokiaľ ide o cirkev, k nechutným prípadom pristupovala zhovievavo: „Pokánie, preloženie na iné miesto, ale nie vylúčenie z daného rádu, lebo bol strach, že ak sa škandál prevalí, tak ubudne počet členov,“ upozorňuje správa.

Vyšetrovací výbor zverejnil aj príklady neľudských podmienok, ktorým boli deti vystavené. Hoci v katolíckej ustanovizni Bratia charity platil zákaz telesných trestov, skutočnosť vyzerala inakšie. „Bývalí chovanci povedali, že im nedávali stravu, nútili ich dlhý čas stáť v chladnom počasí pod holým nebom. Toto konanie malo sexuálne súvislosti – deti mali strach z nepredvídateľného a násilného správania, preto im záležalo, aby sa s vychovávateľmi skamarátili, čo viedlo k tomu, že sa pre nich stali ľahšími obeťami sexuálneho zneužívania,“ konštatuje správa.

Katolícka cirkev v Holandsku už pred zverejnením textu súhlasila s vyplatením bolestného obetiam, ktoré sa ozvali. „Účet by ju mal vyjsť na päť miliónov eur,“ napísal portál Durch News. Zrejme však bude vyšší, ak sa prihlásia ďalší ľudia s otrasnými zážitkami, ako naznačuje správa o odhadovanom počte zneužitých.

10 debata chyba