Havel naposledy opustil Pražský hrad, rozlúčila sa s ním už aj rodina

Český prezident Václav Havel naposledy opustil Pražský hrad. Po štátnom pohrebe v katedrále svätého Víta rakva s jeho pozostatkami zamierila za zvuku chrámových zvonov do krematória, kde sa s ním naposledy rozlúčila rodina a priatelia na súkromnom pohrebe. Ľudia na hradných nádvoriach i na Hradčanskom námestí rakvu vyprevádzali potleskom. Havel zomrel v nedeľu vo veku 75 rokov. Na pohrebe sa zúčastnili štátnici z celého sveta.

23.12.2011 10:04 , aktualizované: 21:21
Telesné pozostatky Václava Havla Foto:
Telesné pozostatky Václava Havla odnášajú vojaci v rakve zabalenej do českej zástavy z katedrály sv. Víta po skončení štátneho pohrebu.
debata (29)

Zádušná omša za zosnulého prezidenta sa začala napoludnie minútou ticha, pri ktorej po celej republike zneli zvony a sirény. Omšu slúžil pražský arcibiskup Dominik Duka. V jej závere prehovorili prezident Václav Klaus, minister zahraničia Karel Schwarzenberg a bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová.

Na začiatku omše vystúpil vyslanec pápeža Giovanni Coppa a prečítal posolstvo Benedikta XVI. Pridal tiež osobný odkaz hlavy katolíckej cirkvi, ktorá adresovala rodine i celému Česku svoje povzbudenie.

Po začiatku bohoslužby nasledoval úkon kajúcnosti s vyznaním. Po vstupnej modlitbe prečítal Josef Abrhám úryvky z Biblie z knihy Jóbovej. Český herec, ktorý si zahral úlohu kancelára v Havlovom filme Odcházení, hovoril pohnutým hlasom. „Kiež by boli napísané moje slová, kiež by boli vyryté do medi, železným rydlom do olova, naveky vytesnané do kameňa,“ recitoval Abrhám.

Najbližšie k rakve bolo miesto pre rodinu a prezidenta. Po pravici vdovy Dagmar Havlovej sedel prezident Václav Klaus s manželkou Liviou, po ľavici potom dcéra Nina s partnerom a Havlov brat Ivan s manželkou Dagmar.

V katedrále sa nachádzali všetci členovia českej vlády a množstvo zahraničných štátnikov. Slovenskú delegáciu viedol prezident Ivan Gašparovič, prítomná bola aj premiérka Iveta Radičová.

Z Ameriky prileteli ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová s manželom a bývalým prezidentom Billom Clintonom a bývalá ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová. Na pohrebe sa zúčastnili aj britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, šéf Európskej komisie José Manuel Barroso, nemecký prezident Christian Wulff. Z Poľska na poslednú rozlúcku pricestoval aj bývalý prezident Lech Walesa. Kompletný zoznam zúčastnených nájdete nižšie v online.

ONLINE: Rozlúčka s Václavom Havlom

20.30 – Na pódiu Veľkej sály v Lucerne sa na podujatí ‚Pocta Václavovi Havlovi‘ v polhodinových blokoch vystriedali kapely ako Garage & Tony Ducháček, David Koller, s ktorým si zahral Ivan Kral, ktorý priletel z Ameriky, Tata Bojs a slovenská skupina Bez ladu a skladu. Moderátorom večera bol Jiří Černý. V pasáži rozprúdila krv prichádzajúcich Horňácka cimbalová muzika.

20.09 – Cirkev je Václavovi Havlovi vďačná za nadobudnutú slobodu bez preliatia krvi. Počas svätej omše za zosnulého československého exprezidenta to v Bratislave v Katedrále sv. Martina povedal bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

20.00 – kapacita pražskej Lucerny, kde prebieha multižánrový kultúrny večer na poctu Havlovi, sa už takmer celá naplnila ľuďmi. Tí, ktorým sa lístky neušli, sledujú podujatie na veľkoplošnej obrazovke uprostred Václavského námestia 

19.22 – v bratislavskom dóme sv. Martina sa koná zádušná omša za zosnulého prezidenta Václava Havla. Celebruje ju arcibiskup Stanislav Zvolenský, na jej konci zahrá hudobník a Havlov priateľ Marián Varga. Na omši je prítomná aj premiérka Iveta Radičová a niekoľko ministrov

18.27 - v Lucerne sa schádzajú ľudia na kultúrny večer, ktorý je posledným dejstvom rozlúčky s Václavom Havlom. Na ‚Poctu Václavovi Havlovi‘ rozdali organizátori záujemcom 4000 lístkov, do 18.00 sa ich zišli zatiaľ len stovky. Na akcii vzdajú prezidentovi hold hudobníci, na čele s kapelami, ktoré mal rád, bude sa hrať divadlo a budú sa premietať filmy. Havlov život pripomenú fotografie

18.00 – Na Slovensku sa skončil štátny smútok, ktorý vláda vyhlásila v súvislosti s úmrtím Václava Havla. Siedmy štátny smútok v histórii SR sa začal ráno o 8.00 h. Štátne vlajky tak v celej krajine viali na pol žrde

17.30 – v pražskom paláci Lucerna sa začalo multižánrové kultúrne podujatie s názvom ‚Pocta Václavovi Havlovi‘

17.25 – rozlúčkový obrad v krematóriu sa skončil. Na záver zaznela hymna niekdajšieho Československa, ktorú okrem prítomných ľudí spieval aj Havlov hlas zo záznamu

17.01 – Herec Jiří Bartoška v príhovore povedal, že by si prial dať Havlovi cigaretu a vyfajčiť ju s ním na jeho vidieckom sídle v Hrádečku. Ďalší známy divadelník Oldřich Kaiser Havlovi sľúbil, že jeho priatelia budú ďalej pokračovať v „show“. S Havlom sa v príhovore rozlúčili aj Jiří Lábus. Na obrade zahrala naživo skupina The Plastic People of the Universe

16.33 -V úvode obradu v krematóriu zaznel jeden zo symbolov nežnej revolúcie – pieseň Modlitba pre Martu. Havlova manželka Dagmar položila k rakve kyticu. V prvom rade sú členovia Havlovej rodiny – dcéra jeho manželky Nina či Havlov brat Ivan. Herečka Táňa Fischerová na začiatku ceremoniálu predniesla príhovor.

16.00 – v Strašnickom krematóriu sa začala súkromná rozlúčka s Václavom Havlom

15.59 – aj keď mal byť obrad iba súkromnou rozlúčkou, pred jeho začiatkom ochranka otvorila veľkú bránu a cez 100 ľudí vpustila do predsály. Ďalší ľudia do smútočnej siene prichádzajú.

15.57 – Bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine Albrightová, ktorá si potrpí na brošne si na poslednú rozlúčku so svojím priateľom vzala brošňu s obrysom Hradčian. Na ľavej chlopni mala stužku Rádu Bieleho leva I. triedy. Toto najvyššie české vyznamenanie jej v roku 1997 udelil práve prezident Havel.

15.44 – pred krematóroim sa nachádzajú stovky ľudí, medzi nimi aj herci Bolek Polívka, Jiřina Jirásková, Vlasta Chramostová, Veronika Žilková, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser či Jiřina Bohdálová. Súkromná rozlúčka sa začne o 16.00

15.32 – Z Prahy už odletel britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a aj americký špeciál na palube s ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou, jej manželom Billom a bývalou ministerkou zahraničných vecí Madeleine Albrightovou.

14.50 – Kolóna s pozostatkami Václava Havla dorazila do Strašnického krematória. Na súkromnej časti pohrebu sa zúčastní asi sto ľudí. Na obrade zaznie hudba, ktorú koncipovala Dagmar Havlová s Michaelom Kocábom. „Pani Dagmar zvolila hudbu tak, aby sa páčila najmä Václavovi,“ povedal. V sále zaznie Pavlíčkova verzia Ódy na radosť, ktorú mal exprezident ako zvonenie mobilného telefónu. Hrať sa bude aj hudba od Vivaldiho, ktorá zaznela aj na svadbe Dagmar Veškrnovej a Havla v roku 1997.

14.20 – Vojaci naložili rakvu do auta, ktoré ju odvezie do Strašnic. Tam budú Havlovej ostatky spopolnené a následne uložené do rodinnej hrobky na Vinohradoch. Havel spočinie po boku svojej prvej manželky Oľgy, ktorá zomrela v januári 1996.

14.12 – Dagmar Havlová a za ňou prezident Klaus odchádzajú z katedrály sv. Víta.

14.08 – Čestná stráž odnáša rakvu s telom prezidenta Václava Havla. Nasledovať bude súkromná rozlúčka.

14.04 – Odpočinutie večné daj mu Pane a svetlo večné nech mu svieti, rozlúčil sa Malý. Českú hymnu sprevádza 21 sálv z dela.

14.00 – Obrad sa definitívne končí slovami biskupa Václava Malého. „Ďakujem ti za všetko dobré, čo si urobil,“ povedal.

13.52  – V katedrále znie Svätováclavský chorál.

Bývalá americká ministerka zahraničných vecí... Foto: Reuters
Albrightová Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová sa klania pred rakvou s pozostatkami českého exprezidenta Václava Havla.

13.48 – Madeleine Albrightová uviedla, že tí, čo si o Havlovi mysleli, že je naivní, sa nemohli už viac mýliť. „Svedomie vnímal ako ľudkský orgán, o ktorý sa treba starať. Slobodu vnímal ako prostriedok na to, aby láska zvíťazila,“ uviedla. „Bude nám veľmi chýbať, ale nikdy naňho nezabudneme,“ dodala. Čítajte viac…

13.42 – Klaus ukončil svoj príhovor, pri mikrofóne ho vystriedal šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg. „Boj o lásku a pravdu nemôžeme nikdy vzdať,“ konštatoval. Čítajte viac…

13.36 – Obrad sa pomaly končí, k prítomným prehovoril český prezident Václav Klaus. „Odišiel človek, na ktorého budeme spomínať s úctou a rešpektom,“ povedal na úvod. Klaus vyjadril nádej, že s Havlom neodídu všetky cnosti, ktorých nositeľom Havel bol. Čítajte viac…

13.20 – Omšu sprevádza filharmónia pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka Dvořákovým rekviem. Zaznel aj Händelov Mesiáš.

13.00 – Ľudia prinášajúci vianočnú výzdobu na hroby svojich blízkych na Vinohradskom cintoríne sa väčšinou nezabúdali zastaviť pri hrobke Havlovcov, kde bude odpočívať aj zosnulý posledný československý prezident Václav Havel.

12.54 – V poľskom meste Gdansk premenovali v piatok ulicu po zosnulom českom exprezidentovi Václavovi Havlovi. Mestská rada Gdanska, kde sa zrodilo protikomunistické hnutie Solidarita pod vedením Lecha Walesu, inaugurovala Triedu Václava Havla len pár hodín pred jeho pohrebom v Prahe.

12.50 – „Zajtra budeme sláviť Vianoce. On, muž slova, ich bude oslavovať s nami. Bude sláviť sviatky Božieho slova, ktoré sa stalo telom. Požehnané Vianoce. Amen,“ zakončil homíliu arcibiskup Duka.

12.36 – Smútiacej rodine sa teraz prihovára arcibiskup pražský Dominik Duka. „Celý príbeh Václava Havla bol zázrak. Napriek jeho očakávaniam sa splnili všetky jeho sny,“ povedal.

Omšu za zosnulého Václava Havla celebruje... Foto: ČTK
Duka Omšu za zosnulého Václava Havla celebruje pražský arcibiskup Dominik Duka (vpravo).

12.26 – V katedrále medzitým znie Aleluja od G.F. Händla.

12.12 – Herec Josef Abrham číta slovo Božie zo starozákonnej knihy Jóbovej. Práve Abrham bol hlavnou postavou v Havlovom poslednom filme Odchádzanie. Job sa ujal slova a povedal:
„Kiež by boli napísané moje slová, kiež by boli vyryté do medi, železným rydlom do olova, naveky vtesnané do kameňa. Ale ja viem, že môj Obhajca žije a ako posledný vstane na zemi, pri sebe ma postaví po mojom prebudení a vo svojom tele uvidím Boha. Ja sám ho uvidím.“

12.06 – V chráme sv. Víta číta zástupca Vatikánu sústrastný list od pápeža Benedikta XVI. „Zasielam hlbokú sústrasť v tomto čase národného smútku,“ napísal.

List pápeža Benedikta XVI.

So zármutkom som sa dozvedel o smrti bývalého prezidenta Václava Havla. V tejto chvíli národného smútku chcem vyjadriť úprimnú sústrasť. Pripájam sa k tým, ktorí sa zhromaždili v katedrále svätého Víta k slávnostnému pohrebnému obradu, aby zverili dušu zosnulého nekonečnému milosrdenstvu nášho nebeského Otca.

Pamätám si, ako odvážne pán Havel bránil ľudské práva v časoch, kedy bola ľudu vo vašej krajine systematicky odopieraná, a vzdávam poctu jeho vizionárskemu vedeniu pri vytváraní nového demokratického zriadenia po páde predchádzajúceho režimu.

Vzdávam vďaku Bohu za slobodu, ktorej sa teraz ľudia v Českej republike tešia. Ako zástavu duchovnej sily a útechy udeľujem z celého srdca apoštolské požehnanie všetkým, ktorí smútia v nádeji na vzkriesenie k novému životu.

12.04 – Pohreb exprezidenta Václava Havla sa začal.

12.00 – V celom Česku sa rozozvučali zvony a sirény, krajina drží minútu ticha (čítajte viac).

11.50 – Dagmar Havlová s dcérou Ninou sedia v prvom rade vedľa českého prezidenta Václava Klausa.

Vdova po Václavovi Havlovi Dagmar a český... Foto: ČTK
Dagmar Havlová, Klaus Vdova po Václavovi Havlovi Dagmar a český prezident Václav Klaus na poslednej rozlúčke s českým exprezidentom.

11.44 – Medzi poslednými vstúpili do chrámu Hillary a Bill Clintonovci spolu s Madeleine Albrightovou. Hneď za nimi vošla vdova po Václavovi Havlovi, Dagmar. 

11.40 – Pred Zlatou bránou vítal hostí prezidentov kancelár Jiří Weigl. Z domácich hostí je v katedrále napríklad bývalá šéfka akadémie vied Helena Illnerová, šéf Strany zelených Ondřej Liška či divadelný režisér Petr Oslzlý. Medzi prítomnými je bývalý premiér Mirek Topolánek a bývalý šéf zelených Martin Bursík. V chráme bol viac ako hodinu pred obradom aj predseda Ústavného súdu Pavel Rychetský a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Z Havlových spolupracovníkov prišiel napreíklad Ladislav Kantor. Na vozíku sa do katedrály dostal herec Pavel Landovský. Dostavila sa speváčka Lucie Bílá, hudobník Petr Hapka či divadelný režisér Petr Oslzlý.

11.36 – Davida Camerona na pohrebe sprevádza bývalý líder z Downing street John Major. Vo francúzskej delegácii je aj herec Alain Delon.

11.30 - Z pražského Arcibiskupského paláca vyšiel a do katedrály sa blíži liturgický sprievod na čele s arcibiskupom pražským Dominikom Dukom, kardinálom Giovannim Coppom, kardinálom Miloslavom Vlkom a biskupom Václavom Malým.

11.30 – Ivan Gašparovič spoločne s Ivetou Radičovou vstúpili do katedrály sv. Víta. Za nimi išli bývalý prezident Rudolf Schuster, minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda a podpredseda parlamentu Milan Hort. Ako jediný ústavný činiteľ tak na Slovensku zostal predseda Národnej rady Pavol Hrušovský.

11.22 – Ikona boja proti komunizmu v Poľsku Lech Walesa ďakuje osudu za to, že mu dovolil spoznať najznámejšieho československého disidenta Václava Havla. Walesa, prvý nekomunistický prezident Poľska po roku 1989, to pred odletom na Havlov pohreb povedal v poľskom rádiu TOK FM. „Ďakujem, že mi osud dovolil ťa spoznať, ďakujem, že si nás podporil, bez teba by sa nám nepodarilo rozbiť Sovietsky zväz,“ odkázal Havlovi Walesa. „Bol taký milý a dobrý, bude nám trochu chýbať, ale evidentne na druhej strane ho bolo viac potrebné,“ povedal Walesa.

11.20 – Pražský chrám, v ktorom sa o 12.00 začne zádušná omša, sa pomaly zapĺňa. Medzi inými tam už prišiel aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

11.10 - Do katedrály sv. Víta práve vstúpil jediný zástupca z Ruska, Vladimir Lukin, federálny ombudsman. Ten údajne prišiel do Česka z vlastnej iniciatívy.

11.04 – Aj britský premíer David Cameroon prišiel na pohreb.

10.42 – Na letisku pristálo lietadlo s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym. 

Kto sa zúčastňuje na poslednej rozlúčke
Albánsko:
predseda vlády Sali Berisha
Arménsko: podpredseda Národného zhromaždenia Eduard Šarmazanov
Belgicko: korunný princ + podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Didier Reynders
Bulharsko: minister zahraničných vecí Nikolaj Mladenov + bývalí prezidenti Žeľu Želev a Petar Stojanov
Británia: predseda vlády David Cameron
Čierna Hora: prezident Filip Vujanovič a námestník ministra zahraničných vecí Ramiz Bašič
Dánsko: minister zahraničných vecí Villy Sövndal
Európska komisia: predseda EK José Manuel Barroso + komisár Štefan Füle,
Európsky parlament: predseda Jerzy Buzek
Fínsko: prezidentka Tarja Halonenová
Francúzsko: prezident Nicolas Sarkozy
Gruzínsko: prezident Michail Saakašvili + minister pre Európu a európsko-atlantickú integráciu Giorgi Baramidze
Holandsko: korunný oranžský princ Viliam Alexander + minister zahraničných vecí Uri Rosenthal
Chorvátsko: prezident Ivo Josipovič
Írsko: bývalá prezidentka Mary Robinsonová
Island: predsedníčka parlamentu Ásta Ragnheidur Jóhannesdóttir
Izrael: minister bez kresla Josi Peled
Japonsko: námestník ministra zahraničných vecí Rjudži Jamane
Jordánsko: princ Hasan bin Talál + princezná Sarwas al-Hasan
Kanada: generálny guvernér David Johnston
Kosovo: prezidentka Atifete Jahjagová
Litva: prezidentka Dalia Grybauskaite a bývalý prezident Vytautas Landsbergis
Lotyšsko: prezident Andris Bérziňš + bývalá prezidentka Vaira Vike-Freibergová
Luxembursko: veľkovojvoda Henrich I. Luxemburský a podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Jean Asselborn, Maďarsko:
prezident Pál Schmitt
Maltézsky rad: osobitný vyslanec Johannes Lobkowicz
Malta: bývalý prezident Ugo Mifsu Bonnici
Macedónsko: prezident Gjorge Ivanov
Moldavsko: bývalý prezident Petru Lucinschi
NATO: zástupca generálneho tajomníka Claudio Bisogniero
Nemecko: prezident Christian Wulff
Nórsko: predseda parlamentu Dag Terje Andersen
Poľsko: maršálek Senátu Bogdan Borusewicz + bývalý prezident Lech Walesa + bývalý predseda vlády Tadeusz Mazowiecki
Portugalsko: minister zahraničných vecí Paulo Sacadura Cabral Portas
Rakúsko: prezident Heinz Fischer + manželka bývalého rakúskeho prezidenta Margot Klestilová-Löfflerová
Rumunsko: prezident Traian Basescu + bývalý prezident Emil Constantinescu
Rusko: splnomocnenec pre ľudské práva Vladimir Petrovič Lukin
Slovensko: prezident Ivan Gašparovič + predsedníčka vlády Iveta Radičová + podpredseda NR SR Milan Hort + minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda + bývalý prezident Rudolf Schuster + vedúci Kancelárie prezidenta SR a bývalý podpredseda vlády ČSFR Milan Čič
Slovinsko: prezident Danilo Türk + bývalý prezident Milan Kučan
Španielsko: predseda Senátu Pío García Escudero + Santiago Cabanas Ansorena, generálny riaditeľ pre zahraničnú politiku MZV
Švédsko: minister zahraničných vecí Carl Bildt
Švajčiarsko: viceprezidentka (a prezidentka pre rok 2012) Eveline Widmer Schlumpfová
Ukrajina: minister zahraničných vecí Kosťantyn Hryščenko
USA: ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová + bývalý prezident Bill Clinton + bývalá ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová
Vatikán: mimoriadny vyslanec pápeža kardinál Coppa + apoštolský nuncius Mons. Giuseppe Leanza

10.30 – Do Prahy už dorazil aj slovenský špeciál na palube s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a premiérkou Ivetou Radičovou. Na dopoludnie je naplánovaný prílet celkom 27 špeciálov, ktoré majú na svojich palubách významné hostí z celého sveta.

10.08 – Lietadlo s americkou ministerkou zahraničia Hillary Clintonovou, niekdajším prezidentom Billom Clintonom a bývalou šéfkou diplomacie Madeleine Albrightová už dorazilo do Prahy. Na ruzyňskom letisku už pristáli aj zahraničné delegácie z Bulharska, Moldavska, Holandska a Litvy.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary... Foto: Reuters
Havel, pohreb, Clintonovci Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová s manželom a americkým exprezidentom Billom Clintonom.

9.50 – Vojaci v slávnostných uniformách preniesli rakvu s pozostatkami zosnulého Václava Havla z Vladislavskej sály Pražského hradu do svätovítskej katedrály. V chráme začne na poludnie slávnostná bohoslužba, na ktorej sa zúčastnia súčasní aj minulý svetoví štátnici. Obrad sa začne minútou ticha, ku ktorej vyzve pražský arcibiskup Dominik Duka.

Na Slovensku vejú vlajky na pol žrde. Slováci... Foto: ČTK
Havel, štátny smútok Na Slovensku vejú vlajky na pol žrde. Slováci sa štátnym smútkom lúčia s Václavom Havlom.

8.00 – Štátne vlajky na celom Slovensku vejú na pol žrde. Krajina sa takto symbolicky zahalila do smútku. Siedmy štátny smútok v histórii krajiny sa skončí o 18.00. Počas štátneho smútku upravia svoje vysielanie všetky celoslovenské televízie.

Na priečelí Národného múzea v Prahe bol 23.... Foto: ČTK
Havel, portrét, múzeum Na priečelí Národného múzea v Prahe bol 23. decembra v deň štátneho pohrebu Václava Havla vyvesený veľkoplošný portrét zosnulého exprezidenta.

Requiem v Chráme sv.Víta ukončí smútok za Havlom

Bohoslužbou v Chráme svätého Víta vyvrcholí štátny smútok na uctenie pamiatky prezidenta Václava Havla. Na poslednú rozlúčku s ním zamierili do Prahy minulí i súčasní svetoví štátnici. Havlova rodina a priatelia sa potom s bývalým prezidentom rozlúčia na súkromnom smútočnom akte v Strašnickom krematóriu.

Na Havlov štátny pohreb príde okrem iného ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a jej manžel Bill Clinton, britský premiér David Cameron či francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Podľa ministerstva zahraničia pricestuje takmer takmer päťdesiat delegácií, medzi nimi 15 prezidentov. Z hľadiska účasti hláv štátov bude Havlov pohreb druhou najväčšou vrcholnou akciou v českej histórii.

Ďalších viac ako 300 pozvánok poslala Havlova kancelária a rodina jeho priateľom. Ľudia budú môcť smútočný obrad sledovať na veľkoplošných obrazovkách na II. nádvorí Hradu a na Hradčanskom námestí. Hrad bude prístupný od Prašného mostu a z Hradčanského námestia.

Na úvod smútočného obradu zaznie časť Dvořákovho Requiem v podaní Českej filharmónie. Nasledovať bude minúta ticha, ktorú bude v rámci štátneho smútku držať celá krajina. Po celom Česku sa na tri minúty rozoznejú kostolné zvony.

Pražský arcibiskup Dominik Duka potom v svätovítskej katedrále začne zádušnú omšu. V jej úvode si smútoční hostia vypočujú list pápeža Benedikta XVI. Úryvok zo starozákonnej knihy Jób prečíta herec Josef Abrhám, ktorý predstavuje ústrednú postavu odchádzajúceho kancelára v Havlovom filme Odchádzanie.

Omšu budú okrem predstaviteľov čes­kej cirkvi slúžiť aj zástupcovia Vatikánu – bývalý veľvyslanec a apoštolský nuncius Giovanni Coppa a súčasný veľvyslanec Giuseppe Leanza. V príhovoroch sa bude striedať čeština a slovenčina. Veriaci sa pomodlia za Havlovu rodinu a priateľov, národy žijúce v totalite aj za literátov. „Modlíme sa za našu zem, ktorú prezident Havel miloval a statočne sa jej zastal,“ zaznie v úvodnej modlitbe veriacich.

Po bohoslužbe prehovorí prezident Václav Klaus, minister zahraničia Karel Schwarzenberg a niekdajší šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová. Na záver obradu zaznie Svätováclavský chorál a smútočný príhovor pomocného biskupa pražského a Havlovho priateľa Václava Malého. Rakva s Havlom potom bude vynesená z katedrály Zlatou bránou.

Pohreb Václava Havla v číslach

3 – dni trvá štátny smútok za Václava Havla
5 – dní uplynulo od smrti prezidenta Václava Havla do jeho piatkového štátneho pohrebu
6 – kladrubských vraníkov ťahalo v stredu lafetu s exprezidentovou rakvou z kasární Hradnej stráže na Pražský hrad
16 – hláv cudzích štátov sa zúčastní na pohrebe a smútočnej omši v Chráme svätého Víta
21 – sálv z diel vypália na počesť Václava Havla
22 – rokov uplynie 29. decembra od prvého zvolenia Václava Havla za prezidenta, vtedy ešte Československa
25 – takmer toľko hodín bola v stredu a vo štvrtok verejnosti prístupná rakva s Havlovými pozostatkami vo Vladislavskej sále Pražského hradu
27 – hodín bola v pondelok a utorok verejnosti prístupná rakva s Havlovým pozostatkami v bývalom kostole svätej Anny
30 – špeciálnych lietadiel s delegáciami na pohreb pristane na pražskom ruzyňskom letisku
33 – minút trvala v stredu cesta rakvy s pozostatkami Václava Havla z kasární na katafalk vo Vladislavskej sále
41 – zahraničných delegácií priletí na pohreb
57 – vlajok a štandard československých a českých vojenských jednotiek v stredu niesli pred lafetou s Havlovou rakvou
60 – minút trvala v stredu ráno cesta rakvy s pozostatkami Václava Havla zo Starého Mesta do kasární Hradnej stráže
70 – automobilov bude polícia používať na dopravu hostí z ruzyňského letiska na Pražský hrad
75 – toľko rokov sa dožil Václav Havel
90 – rokov má lafeta húfnice, na ktorej v stredu previezli exprezidentove pozostatky z kasární na Pražský hrad
200 – vojakov lemovalo v stredu cestu lafety s exprezidentovou rakvou z kasární na Pražský hrad
700 – policajtov dohliadalo v stredu v uliciach Prahy na smútočný sprievod
900 – policajtov bude zabezpečovať bezpečnosť v uliciach Prahy
1000 – hostí sa má zúčastniť na smútočnom obrade a zádušnej omši v Chráme svätého Víta
2000 – policajtov nasadia počas akcií spojených s pohrebom Václava Havla
4000 – vstupeniek vydali na akciu Pocta Václavovi Havlovi, ktorá sa bude konať v pražskom paláci Lucerna
10 000 – ľudí prišlo v pondelok a utorok uctiť Havlovu pamiatku do bývalého kostola svätej Anny na Starom Meste
10 000 – najmenej toľko ľudí sprevádzalo v stredu rakvu s Havlovými pozostatkami na ceste zo Starého Mesta na Pražský hrad
35 000 – najmenej toľko ľudí prišlo podľa odhadov v stredu a vo štvrtok uctiť pamiatku Václava Havla do Vladislavskej sály

Na priečelí Národného múzea v Prahe vystvaili...
Na rozlúčku s Václavom Havlom prichádza Pavel...
+27Ruch sa na poludnie na minútu zastavil aj v...
29 debata chyba