Ulica spája odporcov Orbána

Podľa organizátorov ich bolo stotisíc, podľa vlády dvadsaťnásobne menej. Odporcovia maďarského premiéra v pondelok večer zaplnili priestor pred budapeštianskou Operou, vnútri ktorej maďarský premiér s tisíckou pozvaných prominentov oslavoval novú ústavu. Ak aj skutočný počet demonštrantov bol niekde uprostred medzi oboma odhadmi, Viktor Orbán si vyslúžil doteraz najmohutnejšiu protestnú akciu za devätnásť mesiacov, čo je pri moci.

04.01.2012 07:36
Maďarsko, protesty, Orbán Foto:
Desaťtisíce Maďarov v pondelok v Budapešti protestovali proti novej ústave, ktorá má podľa nich slúžiť na upevnenie režimu premiéra Viktora Orbána.
debata (8)

Pondelňajšie protesty, na ktorých sa prvý raz bok po boku s občianskymi združeniami zúčastnili všetky demokratické opozičné strany, Orbánov hovorca Péter Szíjártó vydáva za dôkaz, že ani po prijatí kritizovanej ústavy sa z Maďarska nestáva autokratický režim. „Odkazom pondelka je, že Maďarsko je demokraciou, právnym štátom, slobodnou krajinou,“ povedal pre televíziu M1. „Podstatné je, aby si každý mohol robiť svoju prácu. Prácou vlády je obnova krajiny, ktorej dôležitou zastávkou je nová ústava a jej dôstojné uvedenie do života. Iní zase mali na práci, aby povedali svoje výhrady,“ vyhlásil.

Rozsah protestu sa však Orbánov hovorca pokúsil bagatelizovať, čím si vyslúžil štipľavé poznámky od opozície.

„Zrejme ani oni to nemysleli vážne, že ich je stotisíc. Triezvejšie odhady hovorili o piatich až ôsmich tisícoch účastníkov,“ povedal Szíjártó. Socialisti sa mu za „žonglovanie s číslami“ vysmiali. „Možno ho pomýlili naaranžované zábery Maďarskej televízie, povestnej svojou verejnoprávnosťou a vecnosťou,“ ironizuje najsilnejšia opozičná strana vo svojom vyhlásení.

Televízia, ktorú odporcovia vlády od vlaňajších politických čistiek volajú Orbanovízia, v správach ukázala iba ľudoprázdne „nárazníkové pásmo“ vytvorené bezpečnostnými silami medzi budovou Opery a mnohopočetným – pre televíznych divákov neviditeľným – davom.

„Pravda, ako aj mohol zistiť presný počet, keď sa v smokingu napchával kaviárom pod ochranou policajného kordónu a po skončení podujatia sa roztrasený vytratil tunelom preč,“ dodali socialisti na adresu Szíjártóa, ktorý rovnako ako Orbán a ďalší hostia galakoncertu odchádzal z Opery zadným vchodom cez podzemný tunel.

Väčšina organizátorov protestu sa do „vojny čísel“ nechce púšťať. Podľa nich dôležitejšia ako počet demonštrantov je ich rôznorodosť a schopnosť odložiť bokom názorové rozdiely, keď sa treba spojiť na ochranu demokracie a právneho štátu.

„Orbán stojí pri kormidle Titanicu a my sme ľadovec,“ vyhlásil o rodiacom sa spojenectve mimovládnych organizácií a stredoľavicových strán Péter Kónya, jeden z lídrov Solidarity, iba pred štvrť rokom založenej strešnej organizácie občianskych združení. Bývalí odborári Kónya a Kornél Árok sa v posledných mesiacoch stali symbolom rodiaceho sa mimoparlamentného odporu proti politike Orbána. Obaja sa snažia preklenúť vzdialenosť, ktorá doteraz delila tradičných odborárov, útočiacich iba na sociálne škrty vlády, s aktivistami novovznikajúcich občianskych združení, kritizujúcich obmedzovanie slobody médií a ďalšie opatrenia okresávajúce demokraciu. To, že v pondelok sa k ich demonštrácii pripojili aj tri parlamentné strany, ktorých lídri im prenechali hlavné slovo, je ďalším krokom k zjednocovaniu Orbánových odporcov.

Dav podľa portálu Origo.hu skandoval: „Viktátor,“ „Viktátor“ a „Orbán, prac sa!“ Analytici však nepredpokladajú, že by maďarský premiér pod tlakom ulice zmenil svoju politiku a už vôbec nie, že by odstúpil. V pondelňajšej demonštrácii však vidia možný zárodok ľavicového pólu maďarskej politickej scény, ktorý Solidarita plánuje vytvoriť na pripravovaných rokovaniach takzvaného opozičného okrúhleho stola. Áron Varga, analytik ústavu Policy Solutions, vidí v tomto zjednocovacom procese jedinú šancu na prípadnú porážku Orbána vo voľbách v roku 2014. „Z nového volebného zákona jednoznačne vyplýva, že ľavica môže vystriedať Orbánovu vládu iba vtedy, ak spojením síl dokáže získať podstatne viac hlasov ako Fidesz. A to sa im v prípade, že do volieb pôjde každý z nich zvlášť, nemôže podariť,“ povedal pre denník Népszava.

8 debata chyba