Americký vojak je hrdý na to, že v Iraku zabil 160 ľudí

Člen americkej špeciálnej jednotky SEAL Chris Kyle bol v Iraku počas deviatich rokov bojov štyrikrát. Jeho úlohou bolo chrániť kolegov presnou paľbou na nepriateľa.

04.01.2012 17:44
Chris Kyle Foto:
Chris Kyle v akcii v Iraku.
debata (95)

Zabil ich 160, čo je v americkej armáde nový rekord, ktorý doteraz držal sa 109 obeťami účastník vojny vo Vietname Adelbert Waldron. Kyle, ktorého Iračania prezývali Satan z Ramadi, o svojom „výkone“ píše v autobiografii American Sniper (Americký ostreľovač).

Kniha vyšla práve tento týždeň a o Kyleovi sa objavili články v americkej i britskej tlači. Prvou obeťou Kyleovej paľby bola žena, ktorá sa približovala k skupine členov námornej pechoty s granátom v ruke. Kyle na ňu vystrelil, akonáhle dostal rozkaz.

Do Iraku bol tento 37-ročný muž nasadený štyrikrát a medzi Iračanmi bol tak obávaný, že na neho vypísali odmenu 20 000 dolárov. Kamaráti mu hovorili Legenda, Iračania Aš-šajtán Ramadi – Satan z Ramadi.

K svojim najväčším výkonom v knihe radí prípad z roku 2008. Zo vzdialenosti takmer dvoch kilometrov vtedy v bagdadskej štvrti Sadr zabil muža, ktorý sa chystal odpáliť raketu na blížiaci sa americký konvoj. Kyle denníku New York Post povedal, že guľku vtedy riadil Boh. V meste Fallúdža, kde Amerčiania zviedli ťažké boje proti sunnitskému odboju, Kyle z úkrytu v jednom byte odstrelil 40 ľudí. Hľadal si ich v hľadáčiku svojej pušky z pozície, ktorú si urobil z obrátenej detskej postieľky.

„Po zabití tých prvých to už ide ľahko. Nemusím sa na to psychicky pripravovať. Pozriem sa do zameriavača, nabehne krížom na cieľ a zabijem nepriateľa skôr, ako on zabije mojich ľudí,“ napísal Kyle v knihe.

Kyle prežil detstvo na tabakovej farme v Texase. Jazdil na koni, lovil vysokú zver, strieľal morky aj prepelice. Prvú pušku dostal, keď mal osem rokov. Jeho otec bol diakon, matka učiteľka v nedeľnej škole. Nepriateľ je pre neho divoch, pre šedivé odtiene nemá pochopenie, pozná len bielu a čiernu, napísal o ňom New York Post. Kyle je ženatý, má dve deti a vedie firmu Craft International, ktorá poskytuje výcvik na odstreľovanie a zaistenie bezpečnosti pre americkú armádu.

Zverencov učí všetko, čo k tejto práci potrebujú: prever terén, vyrovnaj výšku, počítaj so silou vetra, priprav sa na spätný náraz po výstrele a maj na pamäti účinok otáčania Zeme na dráhu letu guľky. „K tomu, aby si bol dobrým ostreľovačom, potrebuješ vedomosti, ale aj príležitosť. A šťastie,“ učí Kyle. Do výslužby odišiel v hodnosti poddôstojníka s dvoma striebornými a piatimi bronzovými hviezdami. „To sú len drobnosti. Kvôli tomu sme tam neboli,“ hovorí o svojom pôsobení v Iraku.

Za najúspešnejšieho ostreľovača v histórii je niektorými zdrojmi označovaný Fín Simo Häyhä, ktorý počas druhej svetovej vojny údajne zabil 542 sovietskych vojakov.

95 debata chyba