Taliban odsúdil močenie amerických vojakov na mŕtvych Afgancov

Afganské hnutie Taliban ostro odsúdilo videozáznam zobrazujúci amerických vojakov, ktorí močia na jeho mŕtvych bojovníkov. Hovorca hnutia Zabihulláh Mudžáhid zároveň vyhlásil, že toto video neovplyvní mierové rokovania medzi Talibanom a USA.

12.01.2012 16:34
Americkí vojaci močia Foto:
Americkí vojaci močia na mŕtve telá Afgancov.
debata (20)

„Je to barbarský čin,“ vyhlásil Mudžáhid s tým, že hnutie tento incident vyšetrí a oficiálne sa vyjadrí neskôr. „Je to len malá ukážka zločinov, akých sa za posledné roky dopustili Američania na Afgancoch,“ dodal. Aj americká armáda už oznámila, že „nechutné“ video začala vyšetrovať. Hovorca Pentagonu John Kirby v tejto súvislosti povedal, že takéto „hnusné“ správanie je nezlučiteľné s uniformou.

Taliban tiež vo štvrtok varoval, že ich podpora mierovým rokovaniam neznamená, že sa vzdali boja, alebo že akceptujú ústavu „bábkovej“ vlády v Kábule. Uznanie afganskej ústavy je však kľúčovou požiadavkou Spojených štátov pre pokrok v akýchkoľvek mierových rokovaniach. Washington zároveň požaduje, aby sa Taliban vzdal násilia.

Podľa USA by sa rozhovory mohli začať už v najbližších týždňoch. Afganská vláda súhlasila s nadviazaním mierového dialógu medzi zosadeným hnutím Taliban a Spojenými štátmi minulý týždeň. Nádej na ich úspech je však nízka, keďže Taliban naďalej požaduje úplné stiahnutie zahraničných vojsk z Afganistanu ako aj prepustenie zajatcov zadržiavaných na americkej základni Guantánamo.

20 debata chyba