Američanom sa nepáči ruský kontrakt na dodávku lietadiel Sýrii

Washington s nevôľou reagoval na informácie, podľa ktorých Rusko podpísalo so Sýriou dohodu o dodávkach niekoľkých desiatok bojových lietadiel. Informácie priniesol ešte v pondelok denník Kommersant odvolávajúci sa na nemenovaných predstaviteľov Kremľa.

24.01.2012 10:49
debata (8)

„Čítali sme rovnaké správy ako vy. Samozrejme, ak sú presné, bolo by to dosť znepokojujúce,“ cituje tlačová agentúra RIA Novosti hovorkyňu štátneho tajomníka amerického ministerstva zahraničných vecí Jeffa Feltmana. Ten je v súčasnosti na návšteve Moskvy. „Som si istá, že Jeff bude hovoriť aj o týchto obavách,“ dodáva jeho hovorkyňa.

Podľa Kommersantu sa Rusi dohodli so sýrskym režimom prezidenta Baššára al-Asada na dodávke 36 podzvukových bojových lietadiel typu Jak-130 v hodnote 425 miliónov eur. Kontrakt mala uzavrieť ešte v decembri ruská štátna firma Rosoboronexport.

Moskva pomáha režimu Baššára al-Asada v období, keď na jeho odstúpenie vyzýva už aj Liga arabských štátov (LAŠ). Rusko spoločne s Čínou minulý týždeň zablokovalo schválenie prísnejšej rezolúcie, ktorá by al-Asadov režim postihovala za krvavé potláčanie protivládnych nepokojov.

8 debata chyba