Predajní blogeri robia v Rusku kampaň

Prispievanie do internetových debát a písanie blogov môže byť v Rusku dobre honorovaná činnosť. Rúško tajomstva poodkryli hackerské útoky ruských členov skupiny Anonymous, ktorých terčom sa stala elektronická korešpondencia kurátora ruskej mládeže Vasilija Jakemenka a hovorkyne prokremeľského hnutia Naši, Kristiny Potupčikovej.

13.02.2012 14:51
počítač, internet Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

Ak sa dá gigabajtom informácií od Anonymous veriť, potom kurátori ruskej mládeže platili od 85 rubľov (približne 2 eurá) za poznámku v diskusii až po státisíce za príspevky napísané v tej správnej línii. Populárny bloger Ilja Varlamov vraj dostal za dva príspevky 400-tisíc rubľov, teda asi 10-tisíc eur, iný bloger, známy pod prezývkou Wild_che, si svoje služby cenil na 18 miliónov rubľov (asi 450-tisíc eur) za rok.

Nie je však isté, či boli peniaze skutočne vyplatené. Varlamov tvrdí, že nevidel ani rubeľ. Jeho kolega Igor Bigdan však pripustil, že nejaké peniaze dostával.

Milióny rubľov za príspevky

Ale o tom, že internet prekypuje zaplatenými komentármi, už nikto nepochybuje. Typická kampaň na sieti podľa odborníkov vyzerá tak, že sa v niektorom online médiu objaví článok, ktorého sa vzápätí chopí populárny bloger, tému ďalej rozvedie skupinka renomovaných komentátorov a všetko pokračuje príspevkami desiatok až stoviek radových „pešiakov“. Kampaň trvá jeden až tri mesiace a stojí tri až päť miliónov rubľov (asi 75-tisíc až 125-tisíc eur).

Experti oslovení časopisom Deng (Peniaze) však odhadli, že „trhové ceny“ predajných škrabákov sú oveľa nižšie, než vykazujú funkcionári. Vraj je možné, že leví diel peňazí, ktoré mládežníci vyúčtovali Kremľu, skončil vo vreckách objednávateľov.

„Ceny vykázané v dokumentoch sú nadsadené prinajmenšom trojnásobne. Často je úplne nepochopiteľné, za čo peniaze berú,“ hovorí Denis Terechov z agentúry, zaoberajúcej sa reklamnými kampaňami na sociálnych sieťach.

V záplave politickej satiry a vtipov na účet vladárov krajiny pred prezidentskými voľbami sa však pokusy kurátorov mládeže ovplyvniť zmýšľanie internetu ponášajú na „pokusy vysušiť more“, myslí si časopis Deng, ktorý ľutuje „vyhodené peniaze“.

Hackeri hrozia skorumpovaným

„Nedopustíme, aby Runet (ruský internet) banditi zrazili na kolená,“ vysvetľujú Anonymous vlámanie do pošty prokremeľských aktivistov. „Neschováte sa pred nami. Prenikneme všade, uvidíme každý váš krok. Buďte pripravení, že vás kedykoľvek môžeme sledovať,“ pohrozili hackeri ďalším hodnostárom a skorumpovaným blogerom.

Aféra môže mať aj súdnu dohru: na základe uniknutých dokumentov vydavateľstvo denníka Kommersant podalo na Potupčikovú trestné oznámenie za to, že si v marci 2008 objednala útoky počítačových pirátov na web denníka v odplate za kritický článok o hnutí Naši. Hovorkyňa podľa zverejnenej korešpondencie sľubovala pomstu, ktorá novinárom pripraví neznesiteľný život. Vydavateľstvo škody vyčíslilo na „státisíce dolárov“. Potupčiková všetko popiera a hrozí protižalobou za „ohováranie“.

Vojna na internete

Predtým sa terčom hackerských útokov stali okrem Kommersantu aj stránky denníka Vedomosti, stanica Echo Moskvy, ako aj e-mail opozičného blogera Alexeja Navalného, ktorého popularita je taká veľká, že sa o známom bojovníkovi proti korupcii a organizátorovi opozičných demonštrácií začína hovoriť ako o budúcom ruskom prezidentovi.

Putinov Celoruský ľudový front tvrdí, ževraj blogera platí oligarcha Boris Berezovskij, ktorý utiekol pred hnevom Kremľa do Londýna. Sám Navalnyj vyhlasuje, že dokáže na sieti zozbierať pre svoj Fond boja proti korupcii viac ako 300-tisíc dolárov ročne (asi 227-tisíc eur), anonymné príspevky však odmieta. K blogerovým sponzorom podľa denníka Vedomosti patria napríklad podnikatelia Boris Zimin a Vladimir Ašurkov a najmä advokát niekdajšieho ropného oligarchu Michaila Chodorkovského.

„Poučka o vojne ako o pokračovaní politiky inými prostriedkami je možno už nerealizovateľná, ale ťažko povedať, či vojna na internete je pokračovaním politiky, alebo či internet rozpútava nové politické boje,“ napísal bloger Viktor Davidof v denníku The Moscow Times.
*****

7 debata chyba