Španielsky princ musí vysvetľovať korupciu

Doteraz ju škandály skôr obchádzali. Španielsku kráľovskú rodinu však momentálne zasiahli naplno. Stopy vedú k Inakimu Urdangarínovi, bývalému olympijskému hádzanárovi. Je to manžel princeznej Cristiny, ktorá je dcérou panovníka Juana Carlosa.

27.02.2012 12:00
Španielsky princ Inaki Urdangarín Foto:
Zať španielskeho kráľa Inaki Urdangarín musel počas víkendu úradom vysvetľovať svoju úlohu v korupčnom škandále, keď sa mal údajne obohacovať prostredníctvom charitatívnych organizácií.
debata

Urdangarín v sobotu i v nedeľu vysvetľoval prokurátorovi a právnikom svoju úlohu v afére. Podľa zverejnených informácií cez charitatívne organizácie prelieval peniaze do daňových rajov. Nie je vylúčené, že do tejto schémy bola zapojená aj princezná Cristina, alebo o tom minimálne vedela.

„Som tu, aby som ukázal svoju nevinu a česť,“ citoval denník Guardian Urdangarína pred príchodom na výsluch. Kráľovského zaťa privítali protestanti, ktorí na neho hádzali vajíčka. Niektoré zasiahli jeho auto. „Je to dobrý pocit,“ komentovala to jedna z účastníčok protestov pre španielsky denník El País.

Urdangarín už dlho spôsobuje Juanovi Carlosovi bolenie hlavy. Kráľ v jasnej narážke na prípad svojho zaťa počas vianočného príhovoru uviedol, že pred zákonom sú si všetci rovní. Juan Carlos tiež nariadil zverejnenie výdavkov kráľovskej rodiny.

Silnie však podozrenie, že panovník o možných nezákonných aktivitách člena svojej rodiny tušil. Urdangarín sa v roku 2009 presťahoval aj s rodinou do Washingtonu, kde pôsobil v dozornej rade telekomunikačnej firmy Telefónica. Už v roku 2006 mal kráľ svojho zaťa požiadať, aby odstúpil z vedenia neziskovej spoločnosti, z ktorej podľa polície odchádzali veľké sumy peňazí na súkromné účty v bankách.

Škandál, v ktorom ide o milióny eur, je pre kráľovskú rodinu nepríjemný aj preto, že prišiel v čase tvrdých sociálnych škrtov a hospodárskej krízy. Aj v nedeľu proti vládnym opatreniam v oblasti vzdelávania protestovali tisíce mladých Španielov.

„Dôkazy proti Urdangarínovi sú také jednoznačné, že aféra už poznačila kráľovskú rodinu v zmysle klesajúcej popularity. Zdá sa, že dvor sa snaží, aby terčom škandálu zostal zať a nenamočila sa doň princezná Cristina. Urdangarín má byť akýmsi obetným baránkom“ povedal pre Pravdu expert na španielsku politiku Alejandro Quiroga.

Podľa politológa mnohí Španieli spochybňujú kráľovské privilégiá. „Korupčný škandál dostal panovnícku rodinu na jednu úroveň s podobnými aférami politikov. Dá sa povedať, že sa priblížila k ľudu, ale tým najhorším možným spôsobom,“ pripomína odborník z univerzity v Newcastli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba