Protiraketová obrana je pre Západ lakmusovým testom

Jeden z vysokých predstaviteľov ruskej armády vo štvrtok upozornil, že spôsob, akým budú Spojené štáty a Severoatlantická aliancia odpovedať na obavy Moskvy týkajúce sa plánovaného protiraketového štítu v Európe, bude skúškou vzťahu medzi Západom a Ruskom.

22.03.2012 19:13
debata (10)

Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov podľa vlastných slov túto záležitosť vníma ako „lakmusový test“, ktorý ukáže, či je NATO „pripravená považovať Rusov za rovnocenných partnerov pri definovaní štruktúry medzinárodnej bezpečnosti“.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v utorok vyhlásil, že ozbrojené sily krajiny musia byť pripravené kontrovať protiraketovému štítu, ktorý USA a NATO plánujú vybudovať v Európe. Podľa jeho slov, ktoré citovali ruské tlačové agentúry, je príprava odvetných krokov potrebná napriek pokračujúcemu diplomatickému úsiliu a armáda by ich mala byť schopná uskutočniť do roku 2017 alebo 2018. Predsta­vitelia NATO vyhlasujú, že v otázke protiraketového štítu si želajú spoluprácu s Ruskom, odmietajú však myšlienku zmeny projektu na spoločný. Moskve takisto odmietajú poskytnúť požadované záruky, že zariadenia nebudú namierené proti Rusku. Plánovaný systém, ktorý má byť dokončený v roku 2018, bude podľa aliancie zameraný na ochranu pred útokmi zo strany potenciálne nebezpečných krajín, ako je Irán.

10 debata chyba