Texasom sa prehnala séria tornád, vzduchom lietali aj nákladiaky

Séria tornád, ktoré zasiahli súmestie Dallas-Fort Worth a severovýchod amerického štátu Texas za sebou zanechali spúšť a chaos. Živel prerušil prevádzku na miestnom medzinárodnom letisku, spôsobil rozsiahle škody a vyžiadal si najmenej 17 ranených, z toho troch ťažko.

04.04.2012 09:53
tornádo Foto: ,
Tornádo zachytené v akcii v americkom Lancasteri. Vzdušné víry mali v Texase takú silu, že ťažké nákladné autá odniesli niekoľko sto metrov.
debata (17)

Miestne televízie priniesli zábery nákladných vozov, ktoré živel vyniesol z parkoviska niekoľko desiatok metrov do vzduchu. Tornádo zastavilo prevádzku miestneho medzinárodného letiska, ktoré je ôsme najrušnejšie na svete. Spoločnosť American Airlines, ktorá má na tomto letisku svoju hlavnú základňu, zrušila 400 letov. Viac ako 110 lietadiel poškodili krúpy, ktoré dosahovali veľkosť bejzbalovej loptičky.

Prevrátené kamióny na parkovisku v Lancasteri v... Foto: TASR, AP
tornádo Prevrátené kamióny na parkovisku v Lancasteri v americkom štáte Texas po tom, čo sa oblasťou prehnalo niekoľko tornád.

Zatiaľ nie sú správy o obetiach na životoch. Podľa polície sa sedem ľudí zranilo v Arlingtone pri Dallase. Jeden človek, na ktorého spadol strom, je v kritickom stave.

Jednou z najhoršie postihnutých oblastí je južné predmestie Dallasu, Lancaster, kde tornáda poškodili 300 domov. Zranených tu bolo desať ľudí, z toho dvaja ťažko, uviedla polícia.

Dallas-Fort Worth je štvrtou najľudnatejšou mestskou aglomeráciou v USA a žije tu 6,3 milióna ľudí. Podľa miestnych úradov je ohromujúce, že nikto nebol zabitý vzhľadom k sile vetra a hustote osídlenia. „Vyhli sme sa úderu … je to naozaj zázrak,“ povedal dallaský starosta Mike Rawlings. V Arlingtone minulo tornádo miestnu základnú školu plnú žiakov o necelých 200 metrov.

Obdobie tornád sa začalo tento rok v Amerike skôr ako zvyčajne. Živel si už vyžiadal na juhu krajiny a na stredozápade už 57 obetí. Odborníci sa obávajú, že by sa mohla opakovať situácia z vlaňajška, keď pri tornádach zahynulo 550 ľudí, teda najviac za skoro 100 rokov.

Zničené domy v Kennedale v americkom štáte... Foto: TASR, AP
tornádo Zničené domy v Kennedale v americkom štáte Texas po vyčíňaní tornáda.
17 debata chyba