Izraelskému dôstojníkovi praskli nervy, udrel dánskeho aktivistu

Izrael má nový škandál. Hlavnými aktérmi sú podplukovník izraelskej armády Shalom Eisner a dánsky aktivista z organizácie International Solidarity Movement (ISM). Ich osudové cesty sa stretli v sobotu neďaleko Jericha. Skupina propalestínskych aktivistov sa pokúsila zablokovať cestu číslo 90 v Jordánskej doline. Podľa ISM išlo o mierovú akciu približne 250 ľudí vezúcich sa na bicykloch.

16.04.2012 17:00
Eisner, Izrael Foto:
Izraelský dôstojník Eisner brutálne napadol dánskeho aktivistu.
debata (192)

Vznikol konflikt, ktorý zachytila kamera a jej zábery sa neskôr objavili na internete. Vidno na nich podplukovníka izraelskej armády Eisnera, zástupcu veliteľa brigády Bikaa, ako časťou automatickej zbrane M-16 udrel dánskeho aktivistu do brady, ktorý sa následne zrútil na zem.

„Takto sa nesmie správať dôstojník izraelskej armády a takéto incidenty nemajú miesto v našej armáde a vôbec v Izraeli,“ vyslúžil si Eisner kritiku náčelníka generálneho štábu Benniho Ganza, ktorá nasledovala po negatívnej reakcii premiéra Benjamina Netanjahua.

 Dôstojník sa bránil tvrdením, že konflikt, počas ktorého sa vojaci usilovali uvoľniť blokádu cesty, trval takmer dve hodiny a že dánskeho aktivistu udrel až po tom, čo mu ten tesne predtým v potýčke zranil dva prsty na ruke. Velenie armády odmietlo Eisnerovu verziu a pozastavilo mu výkon služby do úplného vyšetrenia prípadu. ,,Incident podrobne vyšetríme," ubezpečil izraelskú verejnosť Benni Ganz. Podľa tvrdenia ISM pri konflikte s vojakmi utrpeli zranenie siedmi aktivisti, z ktorých štyroch museli ošetriť v nemocnici v Jerichu..

Viaceré izraelské média, ktoré informujú o konflikte na prvých stranách, predpovedajú rastúcu vlnu kritiky armády. Časť pozorovateľov upozorňuje, že zo strany organizácie International Solidarity Movement išlo o vopred plánovanú provokáciu.

V čase, keď na medzinárodnom letisku Ben Gurion v Tel Avive zmarili bezpečnostné sily akciu propalestínskych aktivistov pod heslom Vitajte v Palestíne. Organizátori očakávali prílet až 1 500 stúpencov. Pricestovalo ich však oveľa menej. Najmä preto, lebo im nedovolili nastúpiť do lietadiel smerujúcich do Izraela. Akcia mala opätovne poukázať na prísnu kontrolu vstupu do Izraela a zároveň potvrdiť solidaritu s Palestínčanmi.

„Tí, čo riadia túto krajinu, stratili hlavu a konajú, ako by sme mali čo skrývať. Zatvorenie hranice spustením novej železnej opony nič nezmení na existencii izraelskej okupácie palestínskych území, ktorá trvá už 45 rokov,“ reagovala na protireakciu vládnych miest Zehava Galová-Onová, šéfka opozičnej ľavicovej strany Merec, citovaná agentúrou AFP.

(Autorský článok nahrádza pôvodnú agentúrnu správu.)

192 debata chyba